Naslovna > Vijesti > Moskvič pali kao prvi put

Bez muke

Moskvič pali kao prvi put

Osim čuvene replike druga Čvorovića ("Koja su to kola bolja od moskviča"), automobili iz Sovjetskog Saveza, koji su svojevremeno bili veoma cijenjeni, ostali su upamćeni i po svom pravilnom geometrijskom obliku, ali i po tome da su bili jedni od pionira na domaćim drumovima koji su koristili plin umjesto benzina ...

Osim uštede novca u svakodnevnoj eksploataciji, jedna od karatkeristika tog sistema bio je i miris plina koji je okruživao svakog moskviča. Intenzitet i konstanto prisustvo tog mirisa izazivali su osjećaj neizvjesnosti stizanja do odredišta i mučnine kod prosječnih putnika. Ipak, jedan Moskvič, kojem će se diviti ljubitelji ruskih automobila, našao je svoj put iz Mađarske preko Atlantskog okeana sve do sunčane Floride, gdje će moći da uživa u zasluženoj penziji.

 

Ovaj primjerak je proizveden 1968. i bio je u vlasništvu jednog gospodina iz Mađarske. Ispod haube oker boje nalazi se benzinac koji razvija 50 KS iz 1.400 kubika. Prodavač kaže da je poslije 22 godine mirovanja moskvič upalio iz prvog pokušaja i da je prije toga bilo potrebno samo čišćenje karburatora. Oglas je još uvijek aktivan na sajtu eBay, a početna cijena moskviča je 3.500 dolara.

 

Datum objave: 04/12/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook