Naslovna > Automobili > BMW > X7 > Najbrži SUV uskoro na tržištu
FOTO GALERIJA (7)

BMW Alpina XB7

Najbrži SUV uskoro na tržištu

Alpina je izbacila na tržište još snažniju verziju BMW-a X7 M50i pod oznakom XB7. Ovaj SUV je opremljen paketom poboljšanja pogonskog sklopa i šasije i kao takav se nameće kao direktna konkurencija na tržištu Bentley Bentayagi W12....

Ovaj model pokreće četvorolitarski twin-turbo V8 agregat, kao i standardni X7 M50i, ali sa prilagođenim turbo punjačima, revidiranim rashladnim sistemom, novim izduvnim sistemom od nehrđajućeg čelika i reprogramiranu ECU jedinicu. Kao rezultat ovih nadogradnji, XB7 raspolaže sa 621 KS i 800 Nm obrtnog momenta, za razliku od standardnog X7 koji isporučuje 530 KS pri 760 Nm obrtnog momenta. Osmostepeni automatski mjenjač je ostao isti kao na standardnoj varijanti X7, mada je Alpina rekonfigurisala stepene promjene prenosa i ugradila veći hladnjak transmisije kako bi se spriječilo pregrijavanje. Tu je i novi elektronski diferencijal sa ograničenim sistemom proklizavanja na zadnjoj osovini.

 

 

 

Ova poboljšanja omogućavaju XB7 teškom 2,6 tona postizanje ubrzanja od nule do 100 km/h  za samo 4,2 sekunde i razvijanje maksimalne brzine od 290 km/h koja ovaj Alpinin model čini jednim od najbržih SUV-jeva na tržištu. Za poređenje Bentley Bentayaga W12 dostiže isto ubrzanje za „samo“ 4,1 sekundu. Kako bi „ukrotila“ sve te performanse Alpina je na XB7 ugradila novi set podesivih amortizera, dodatno učvrstila šasiju i dodala velike diskove sa četvoroklipnim kočionim Brembo kliještima. Kao i standardni model X7, Alpina takođe posjeduje sofistikovani sistem upravljanja proklizavanjem i pogonom na sav četiri točka.

 

 

 

Tu su naravno kozmetičke nadogradnje karoserije i jedinstveni 21-inčni naplaci od lakih legura ili opcionalno veći od 23 inča. U kabini se nalaze specijalna profilisana sjedišta sa grijačima, panoramski stakleni krov, dijelovi enterijera presvučeni Alcantarom, sportski upravljač, iDrive regulator i mnoštvo ukrasnih detalja karakterističnih za Alpina modele. Tu je naravno i standardni 12,3-inčni digitalni instrument pokazivač i infortaiment sistem iz X7 sa dodatnim Alpina specifikacijama.

 

 

Ovaj izvanredni SUV bi trebao biti dostupan na tržištu od decembra ove godine po cijeni od 142.000 eura po jedinici.

Datum objave: 20/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook