Naslovna > Automobili > Audi > Q3 > Najsigurniji automobili u 2011.

Euro NCAP

Najsigurniji automobili u 2011.

Prošle godine Euro Ncap je testirao ukupno 53 vozila i na osnovu testova tih automobila došlo se do zaključka koja su vozila najsigurnija u prošloj godini

Kada je sigurnost u pitanju, proizvođači automobila ne štede, jer znaju da su Euro Ncap zvjezdice od izuzetne važnosti. Od 53 testirana vozila prošle godine, 11 ih je ocjenjeno sa četiri zvjezdice i jedno je zaradilo  tri zvjezdice. Ostali su prošli „odličnim rezultatom“, ali u njihovih pet zvjezdica ima razlike u postocima određenih segmenata sigurnosti, pa je Euro Ncap objavio koji su automobili prošle godine bili najsigurniji u svojim klasama. 

 

Audi Q3 je najbolji u klasi malih 4x4 SUV vozila, u klasi malih automobila najbolje ocjene je dobio Chevrolet Aveo, Ford Focus je najsigurniji u kategoriji malih porodičnih automobila, najsigurniji mali MPV je Mercedes B klase, dok je Volvo V60 najsigurnije vozilo u klasi velikih porodičnih automobila.  Iza ovih modela, druga mjesta su zauzela ova vozila u pomenutim klasama: Chevrolet Malibu, Mercedes M Klasa, Toyota Yaris, Lexus CT200h, Opel Zafira Tourer, Hyundai ix20 i  BMW X1. Posebno je nagrađen Ford Ranger, jedino pickup vozilo testirano u prošloj godini koje nosi epitet najsigurniji pickup na svijetu, jer je dobio najviše ocjene u ovoj klasi ikada.  Pojavom električnih vozila, Euro Ncap se posvetio i njihovom testiranju. Učinjeno je to na način kao sa vozilima sa sus motorom, sa akcentom na ponašanje baterija prilikom testova. Nissan Leaf je bio prvo električno vozilo sa 5 zvjezdica na Euro Ncap-u. U ovoj godini ova organizacija planira povećati kriterije prilikom testiranja, pogotovo kada je zaštita pješaka u pitanju. Umjesto dosadašnjih 40 % automobili će morati zadovoljiti kriterij od 60 % kada je zaštita pješaka u pitanju.

Datum objave: 01/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook