Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > SL > Najsnažniji SL do danas

Mercedes-Benz SL AMG SL63 S E Performance

Najsnažniji SL do danas

Najmoćniji model SL donosi sa sobom napredan sistem upravljanja preko zadnje osovine, osam različitih radnih programa i prilagodljivi integralni pogon (4Matic+)...

Dok u AMG-u ostaju pri svojoj odluci da nova generacija C-Klase, označena kao C63, umjesto dobro poznatog 4-litarskog V8 biturbo motora bude opremljena četvorocilindarskim dvolitarskim benzincem uz podršku hibridnog sistema, što je, kako su priznali, odvratilo mnoge potencijalne kupce, u slučaju najjačeg SL modela dosad, stvari su ostale na pravom putu. AMG SL63 S E Performance donosi 4-litarski V8 biturbo motor i plug-in hibridni sistem s elektromotorom (204 KS) postavljenim na zadnjoj osovini. Ova kombinacija isporučuje impresivnih 816 konjskih snaga i ogromnih 1.420 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da ovaj 2+2 Roadster ubrza od 0 do 100 km/h za samo 2,9 sekundi i postigne maksimalnu brzinu od 317 km/h.

 

 

 


Kapacitet baterije od 6,1 kWh omogućava autonomiju do 13 kilometara bez uključivanja V8 motora, što u ovom slučaju možda i nije ključno, jer je u AMG-u fokusiranje na performanse Roadstera s platnenim sklopivim krovom. Aktivna aerodinamika, zajedno s adaptivnim vješanjem i mehaničkom ograničenom blokadom diferencijala, pažljivo je podešena kako bi se obezbijedila izvanredna upravljivost. Performanse podržavaju karbonsko-keramičke kočnice koje se naziru iza AMG-ovih 20-inčnih aluminijumskih točkova, na kojima su gume dimenzija 265/40 naprijed i 295/35 pozadi.

Datum objave: 12/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook