Naslovna > Automobili > Nissan > X-Trail > Najveća ocjena za novi Nissan X-Trail

Pet EuroNCAP zvjezdica

Najveća ocjena za novi Nissan X-Trail

Inovativna tehnologija Safety Shield (sigurnosni štit) u novom X-Trailu pomaže u izbjegavanju nesreća. Organizacija pohvalila X-Trail zbog visokog stepena zaštite i sigurnosnih sistema.

Potpuno novi Nissan X-Trail dobio je pet zvjezdica, najveću ocjenu od EuroNCAP-a, nezavisne organizacije za sigurnost. Rezultat je nastavak sličnih ocjena od pet zvjezdica za novi Qashqai i Juke, što Nissanovu liniju crossovera čini jednom od najsigurnijih i najzaštićenijih u automobilskoj industriji. U prodaji širom Evrope od ove godine, novi X-Trail pravi je izlog Nissanovih inovacija u području sigurnosti, a raznovrsni napredni sistemi garantuju iznimnu zaštitu putnika i pješaka.

 

Tokom ispitivanja u frontalnim sudarima. X-Trailova je kabina ostala stabilna, a očitanja na lutkama pokazala su da su koljena i bedrene kosti vozača i putnika dobro zaštićeni. Lutka vozača dobila je najviše bodova u ispitivanjima udarcem u bočnu prepreku, jer se pokazalo da su svi dijelovi tijela dobro zaštićeni. Zaštita je bila dobra čak i u težem ispitivanju bočnim udarcem u stub. Kao što su se Nissanovi kupci već naviknuli očekivati, novi X-Trail dobro je ocijenjen i u pogledu zaštite djece. Na temelju očitanja na lutkama u dinamičnim ispitivanjima, X-Trail je osvojio maksimalan broj bodova za zaštitu 18-mjesečnog djeteta. Kod bočnog udarca obje su lutke zadržale zaštitne školjke njihovih sjedišta, smanjujući opasnost od dodira glave s dijelovima unutrašnjosti automobila. Na kraju, X-Trail je osvojio i maksimalan broj bodova za to kako svojim branikom štiti noge pješaka u slučaju udara. Dobre je rezultate imao na svim ispitnim lokacijama.

 

EuroNCAP-ovi rezultati pokazuju da Nissan teži tome da mu automobili budu što je moguće sigurniji za putnike i pješake. X-Trail ima neke od najnaprednijih sigurnosnih sistema u klasi, povezane u hvaljeni paket tehnologija Safety Shield. X-Trail, među ostalim, ima ove sigurnosne tehnologije: sistem pomoći pri naglom kočenju, otkrivanje umora vozača, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje na izlazak iz trake, kontrola mrtvog ugla, otkrivanje pokretnih objekata, automatsko uključivanje dugih svjetala.

Datum objave: 11/10/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook