Naslovna > Automobili > Škoda > Kodiaq > Najveći model češkog brenda sada još prostraniji i moderniji

Škoda Kodiaq

Najveći model češkog brenda sada još prostraniji i moderniji

Očekivanja od druge generacije velikog SUV-a su zaista visoka, i čini se da češka kompanija opravdava ta očekivanja. Druga generacija modela Kodiaq donosi značajno poboljšanja u smislu održivosti i efikasnosti, podižući ih na potpuno novi nivo...

Škoda je nedavno održala veliku svjetsku premijeru druge generacije modela Kodiaq u Berlinu. Do danas, Škoda je proizvela čak 841.900 primjeraka modela Kodiaq, koji su se prodavali na 60 tržišta širom svijeta. Ovaj model je od 2016. godine osvojio više od 40 međunarodnih nagrada. Eksterijer drugog Kodiaqa predstavlja nove elemente modernog dizajnerskog jezika pod nazivom "Modern Solid" i uključuje napredne tehnologije kao što su vrhunska LED Matrix prednja svjetla, dok unutrašnjost vozila kombinuje održive materijale, prostranost i inovativne kontrole koje se nazivaju "Škoda Smart Dials". Sigurnost je takođe znatno poboljšana i unaprijeđena zahvaljujući poboljšanim i novim pomoćnim sistemima, uključujući nove Turn i Remote Park Assist sisteme. Kupci će imati mogućnost birati između pet različitih opcija za snagu motora, sa rasponom od 150 do 204 konjskih snaga. Takođe će biti dostupan i novi plug-in hibridni model koji ima električni domet veći od 100 kilometara, što će biti prvi put da će Kodiaq kupcima ponuditi ovakvu opciju.

 

 

 


Druga generacija Škodinog SUV-a Kodiaq ima nekoliko sitnih, ali efikasnih promjena u dimenzijama u poređenju s prvom generacijom. Novi Kodiaq je sada duži, sa dužinom od 4.758 mm, što je za 61 mm više u odnosu na prethodnu verziju. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.791 mm. Širina ovog SUV-a iznosi 1.864 mm, dok je visina ostala gotovo nepromijenjena, sa visinom od 1.659 mm. Kada je riječ o verziji sa sedam sjedišta, putnici u trećem redu će imati 920 mm prostora za glavu, što je 15 mm više u odnosu na prethodni model. Druga generacija Kodiaqa je opremljena nizom novih pomoćnih i sigurnosnih sistema, uključujući Turn Assist koji pomaže u izbjegavanju nesreća prilikom skretanja na raskrsnicama, kao i Remote Park Assist koji omogućava parkiranje putem aplikacije. Takođe, mnogi od sistema koji su bili prisutni u prvoj generaciji su sada značajno unaprijeđeni, kao što su Side Assist i Emergency Assist. Sa čak devet zračnih jastuka, vozilo obezbjeđuje maksimalnu pasivnu sigurnost putnika.

 


Kodiaq je takođe opremljen nizom drugih sistema, uključujući:
1. Collision Avoidance Assist: Ovaj sistem automatski poboljšava upravljanje tokom iznenadnih manevara kako bi se izbjegle potencijalne kolizije.
2. Crossroad Assist: Koristeći radarske senzore i prednju kameru, ovaj sistem upozorava vozača na prisustvo saobraćaja, biciklista ili pješaka prilikom izlaska sa prilaza ili sa "slijepih" izlaza. Takođe može automatski aktivirati vizualna i zvučna upozorenja te kočnice kako bi spriječio moguće sudare.
3. Exit Warning: Ovaj sistem pruža vizuelno upozorenje u bočnom retrovizoru i zvučno upozorenje kada su vrata otvorena, a saobraćaj prilazi s leđa. Sistem ima domet od 35 metara i pokriva ugao od 120 stepeni.
4. Automated Emergency Braking: Ovaj sistem automatski koči vozilo u slučaju otkrivanja prepreke ili pješaka prilikom kretanja unazad, čime pomaže u izbjegavanju sudara.
5. Intelligent Park Assist: Ovaj sistem nudi dodatne opcije kao što su Trained Parking, koji omogućava snimanje pristupa do pet parking mjesta na udaljenosti do 50 metara i automatsko parkiranje, te Remote Parking, koji omogućava parkiranje putem mobilne aplikacije. Ovi napredni sigurnosni sistemi čine Kodiaq još sigurnijim i olakšavaju vožnju u različitim situacijama.

Datum objave: 06/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook