Naslovna > Automobili > Kia > EV9 > Najviša moguća sigurnosna ocjena na testovima Euro NCAP

Kia EV9

Najviša moguća sigurnosna ocjena na testovima Euro NCAP

EV9 je doživio poboljšanje u sigurnosnoj ocjeni zahvaljujući vrlo čvrstoj električno-globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) i krutoj konstrukciji karoserije. Ova kombinacija, zajedno s raznovrsnim aktivnim funkcijama za pomoć vozaču i visokokvalitetnim sigurnosnim sistemima, jasno potvrđuje da EV9 pruža najvišu razinu udobnosti i sigurnosti na cesti...

Kijin najnoviji električni model, EV9, prošao je testiranja vodeće evropske nezavisne organizacije za sigurnost vozila, Euro NCAP, i zaslužio najvišu ocjenu. Ovaj potpuno električni SUV sa sedam sjedišta postigao je impresivnih pet zvjezdica, što jasno ukazuje na izvanredna sigurnosna svojstva ovog modela. EV9 je odlično ocijenjen u svim četiri kategorije testiranja. Postigao je 84 % u zaštiti odraslih putnika, 88 % u zaštiti djece, 76 % u zaštiti ranjivih sudionika u saobraćaju (uključujući pješake), te 83 % u kategoriji "sigurnosna pomoć", koja ocjenjuje vozilo na temelju dostupnosti naprednih tehnologija za sprečavanje sudara.

 

 

 


Organizacija Euro NCAP istakla je pohvale za putnički prostor u EV9 nakon simulacije frontalnog sudara, ističući njegovu stabilnost i efikasnu zaštitu koljena i bedara svih putnika, bez obzira na njihove dimenzije i položaj sjedenja. Kod simulacije bočnog sudara, EV9 je osvojio maksimalan broj bodova pruživši izvrsnu zaštitu kritičnih dijelova vozača i putnika. Dodatno, vozilo je dobilo pohvale za napredni sistem eCall, koji u slučaju sudara automatski obavještava hitnu službu. EV9 se takođe istaknuo u simulacijama s djecom, pružajući sigurnost kritičnih dijelova tijela lutaka koje su predstavljale šestogodišnje i desetogodišnje putnike. Euro NCAP posebno je cijenila prilagodljivost vazdušnih jastuka modela EV9 i inteligentni sistem prepoznavanja prisutnosti djece.

 


U testiranju sigurnosnih asistencijskih tehnologija modela EV9, Euro NCAP je posebno naglasio efikasnost sistema automatskog kočenja u nuždi (AEB). Ovaj sistem se uspješno odazvao na druga vozila i u većini testnih scenarija izbjegao sudar, što je dobilo pohvale. Takođe su istaknuli asistencijski sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LKA) kod EV9, koji nježno koriguje smjer vozila kada ono izlazi iz svoje trake te interveniše u kritičnim situacijama. Sistem za prepoznavanje ograničenja brzine takođe je dobro ocijenjen jer uspješno određuje lokalna ograničenja brzine, omogućavajući vozaču da samostalno odabere hoće li sistem automatski prilagoditi dozvoljenu brzinu.

Datum objave: 13/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook