Naslovna > Automobili > Opel > Astra > Najviše priznanja dobila Astra

Opel i Vauxhall osvojili brojne nagrade

Najviše priznanja dobila Astra

Nova Astra proglašena „najboljim automobilom godine” od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do Portugala, Španjolske, Grčke i Novog Zelanda, a dobitnica je i nagrade „Red Dot Award” u Njemačkoj...

Opel je bio u centru pažnje tokom 2023. godine nakon što je predstavio revolucionarni konceptni automobil Opel Experimental i svjetske premijere novih modela Corse Electric i Astre Sports Tourer Electric. No, automobili i furgoni nisu bili jedini koji su privukli pažnju vozača i stručnjaka. Sami brendovi Opel i Vauxhall su bili dovoljni da stvore osjećaj uzbuđenja. Opel je osvojio nagradu za održivost "DMSB Sustainability Award" za svoj pionirski koncept automobila bez emisija, Corsa Rally Electric. S druge strane, Vauxhall je proglašen "proizvođačem godine" u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nova generacija Opel Astre proglašena je "najboljim automobilom godine" u brojnim zemljama i kategorijama širom svijeta, isto kao i novi model Opel Corse. Rocks Electric, Mokka Electric i svestrano lagano privredno vozilo Vivaro takođe su se pridružili dobitnicima nagrada u 2023. godini.

 

 

 


Zahvaljujući novom izgledu koji uključuje karakteristično lice branda Opel Vizor i potpuno digitalni kokpit, nova Opel Corsa takođe je proglašena najljepšim automobilom 2023. u svom segmentu. To je potvrdilo više od 14 500 čitalaca automobilskog časopisa auto motor und sport koji su Corsi dali glasove za „najbolji novi dizajn 2023.”. Opel je tako drugi puta zaredom dobio nagradu za dizajn „autonis” nakon što ju je model Rocks Electric osvojio 2022. godine. Corsa je takođe postigla odlične rezultate u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tamo je osvojila titule „najboljeg malog automobila godine” (The Sun), „najboljeg superminija za vozni park” (Fleet World) i „najboljeg polovnog malog automobila” (Carbuyer).

 


Opel Corsa uspješno je obranila svoju titulu najpopularnijeg malog automobila u Njemačkoj. Prema službenim podacima koje je objavila Savezna kancelarija za motorni saobraćaj (KBA), Corsa je treći put zaredom u 2023. bila najprodavanije vozilo u B segmentu. Gotovo 54.000 novih registracija osiguralo je Corsi prvo mjesto u svom segmentu. To predstavlja povećanje od oko 7 posto u poređenju s 2022. i takođe znači da su registracije Corse dosegnule najvišu razinu od 2016. Svaka četvrta novoregistrovana Corsa u Njemačkoj u 2023. godini bila je električna Opel Corsa Electric. Inače, Vauxhall Corsa ostaje jednako popularna u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je bila najprodavaniji supermini treću godinu zaredom, prema podacima o registraciji novih automobila za 2023. koje je objavilo Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). S 40.816 prodanih vozila, Corsa ne samo da se pokazala najpopularnijim superminijem na tržištu 2023., nego je bila i treći najprodavaniji automobil u zemlji ukupno.

 


Opelovi elektrifikovani modeli, od „malih” do „velikih”, dokazuju da elektromobilnost može savršeno objediniti emocije s inovativnošću i svakodnevnim korištenjem. Britanski Fleet World proglasio je lagano privredno vozilo Vivaro „najboljim furgonom srednje veličine”, a Vivaro Electric proglašen je „najboljim furgonom srednje veličine bez emisija” na dodjeli nagrada Fleet News 2023. Najprodavaniji SUV Opel Mokka Electric postao je „eko automobil godine” u Srbiji, dok je njemački časopis electricar ocijenio model s dva sjedišta Opel Rocks Electric „vrlo dobrim” u izboru električnih vozila. S obzirom na navedene uspjehe, ne čudi da je brand Vauxhall prošle godine osvojio nekoliko nagrada u Ujedinjenom Kraljevstvu: The Sun je proglasio Vauxhall „proizvođačem godine” na dodjeli nagrada News UK Motor Awards 2023. U kategoriji komercijalnih vozila i voznih parkova, Vauxhall je takođe osvojio titulu „najboljeg proizvođača vozila za vozne parkove” (Fleet World) i impresionirao kupce „najboljim web-mjestom proizvođača vozila za vozne parkove” prema izboru stranice Business Car.

Datum objave: 17/01/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook