Naslovna > Vijesti > Nakon sedam godina pobjeda za Lamba

Red Bull Air Race - Putrajaya Melzija

Nakon sedam godina pobjeda za Lamba

Poslije sedam godina utrkivanja i 44 pokušaja, Nigel Lamb iz Velike Britanije u Maleziji se konačno popeo na mjesto na podijumu predviđeno za pobjednika, dok je na drugoj poziciji završio trenutno vodeći u ukupnom poretku Hannes Arch...

Najbrže nebeseke letače okupljene oko Red Bull Air Race serije, prethodnog je vikenda ugostila Malezija, tačnije grad Putrajaya. Velika vrućina uz ogromnu vlažnost zraka dodatno je zagrijala situaciju, a neki su vozači zbog vremenskih prilika imali prave probleme.  Velike temperature uz kišu koja je padala imale su veliki uticaj na ponašanje aviona u zraku, pa su sve funckije bile usporene, od same akceleracije pa do upravljanja. Na stazi su se vozila dva kruga, uz tri vertikalna flipa a na jednom od njih su se piloti vraćali nazad na stazu.

 

U takmičenju između 12 najboljih dominirao je Hannes Arch, uz idealnu ulaznu brzinu od 200 čvorova, a iznenađenje je priredio i  Martin Sonka, koji je u takmičenje ušao kao „lucky looser“.  Nakon što se prilično mučio u prethonodj utrci u Hrvatskoj, u ovoj je sjajan nastup imao Nigel Lamb u svom Breitlingu, što mu je osiguralo prolaz u Final 4. Protiv njega ovaj put šansu nije imao višestruki šampion Paul Bonhome, koji se nije uspio plasirati u finale i nije dočekao mogućnost da se suprostavi ovogodišnjem najvećem rivalu Hannesu Archu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekord staze

 

 

U finalu opet snažan nastup pokazuje Nigel Lamb, što zadovoljava domaću publiku i dovodi ih do delririjuma, kada je spiker objavio da je u ovom izuzetnom nastupu Lamb oborio rekord staze. No, Lamb je morao čekati da svoje letove završe još trojica pilota. Matt Hall bio je prvi od njih, no nije ugrozio prvo mjesto, ali jeste osigurao podijum. Onda je pokušao Kanađanin Pete McLeod, koji je silino želio ugroziti prvoplasiranog i u toj želji prebrzo ušao na stazu što mu je donijelo diskvalifikaciju. Posljednji koji je pokušao ugroziti Lamba bio je austrijski as, prvi u kvalifikacijama i prvi u Top 12, Hannes Arch.

 

 

 

 

 

 

 

 

No njegov pokušaj, nije urodio plodom, pa je Lamb došao do prve pobjede u svojoj dugogodišnjoj karijeri. Nakon sedam godina utrkivanja, četrdeset četiri utrke i šest prethodnih podijuma, Nigel Lamb je konačno uspio domoći se prvog mjesta. Dakle, nakon utrke u Putrajayi Hannes Arch je sa osvojenim drugim mjestom izbio na čelo u ukupnom poretku ispred Bonhome-a, koji je imao problema s avionom u Maleziji. Treći u ukupnom poretku sada su Lamb i McLeod, dok je prve bodove i prvi podijum u karijeri osvojio Mat Hall. Naredna utrka Red Bull Air Race serije vozi se u mjesecu julu u Poljskoj.

 

 

Rezultati Putrajaya (Malezija)

1 LAMB Nigel (GBR) 12 bodova

2 ARCH Hannes (AUT) 9 bodova

3 HALL Matt (AUS) 7 bodova

4 MCLEOD Pete (CAN) 5 bodova

5 BONHOMME Paul (GBR) 4 boda

6 SONKA Martin (CZE) 3 boda

7 BESENYEI Peter (HUN) 2 boda

8 DOLDERER Matthias (GER) 1 bod

9 CHAMBLISS Kirby (USA) 0 bodova

10 MUROYA Yoshihide (JPN) 0 bodova

11 IVANOFF Nicolas (FRA) 0 bodova

12 GOULIAN Michael (USA) 0 bodova

Datum objave: 19/05/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook