Naslovna > Vijesti > Naredne godine proizvodni rekord

Toyota

Naredne godine proizvodni rekord

Iako je proizvodnja pa samim tim i prodaja japanske kompanije ove godine uzdrmana zbog tragičnih potresa u Japanu, Toyota planira naredne godine oboriti vlastiti proizvodni rekord

Toyota je pokazala zašto je jedna od najvećih automobilskih kompanija na svijetu. Nakon navodnog problema sa zaglavljenom papučicom gasa, reputacija kompanije je uveliko narušena. Potom Japan pogađa razorni cunami, koji je uveliko uzdrmao Toyotinu proizvodnju i isporuku. Većina je predviđala veliki krah giganta, međutim prodajni rezultati na globalnom nivou dokazuju suprotno.

 

Toyota je ostala među prva tri proizvođača u svijetu iza GM-a i VW grupacije. No, marljivi Japanci neće se zadovoljiti tim rezultatima, pa u narednoj godini najavljuju proizvodnju  8,65 miliona vozila, što je veći broj od rekorda iz 2007. godine kada je Toyota proizvela 8,53 miliona. Svoj optimizam za većom proizvodnjom u Toyoti temelje na činjenici da tržišta u razvoju u Aziji i Južnoj Americi imaju velike potrebe. Problem bi mogla predstavljati Europa, čije tržište je zasićeno, a pri tome dešava se i kriza u nekim zemljama. 

Datum objave: 18/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook