Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > A Klasa > Naš urednik Edin Alić među zvanicama

Svjetska premijera novog Mercedesa A klase

Naš urednik Edin Alić među zvanicama

“Četvrtom generacijom A-klase redefiniramo moderni luksuz u kompaktnoj klasi. Kako bismo to učinili, odabrali smo kombinaciju beskompromisnog dinamičnog dizajna i intuitivnog operativnog koncepta“ - izjavila je Britta Seeger, šefica prodaje Mercedesa.

Sinoć je u Amsterdamu održana svjetska premijera Mercedesa A klase. Nekoliko stotina novinara iz cijelog svijeta  prisustvovalo je događaju i među njima, kao jedini predstavnik iz BiH, naš urednik Edin Alić. Četvrta generacija najmanjeg Mercedesa stiže sa puno novosti, a kao najznačajniju bi istakli novi multimedijalni MBUX sistem sa umjetnom inteligencijom. Sigurnosni sistemi su preseljeni iz S klase, i bez obzira što automobil izgleda mladalački vrlo je ozbiljan u ponudi prostora u unutrašnjosti. Od prethodnika je 30 mm duži i 14 mm proširen na prednjem dijelu pa je to i uticalo na povećanje prostora u predjelu laktova i nogu putnika. Po uzoru na S i E klasu, enterijerom dominiraju dva widescreen LCD ekrana veličine 7 inča i to jedan za instrumente a drugi za navigaciju. Kao opcija je ponuđen veći 10. 25 inča touchscreen, a glasovno upravljanje komandama u automobilu je svakako novost.

 


Predstavljeni su i novi četverocilindraši i to benzinski od 1.4 litre za model A 200 i 2.0 litre A250, kao i dizelski A180d zapremine 1.5 litara. Od marta se primaju narudžbe za A200 i A180, dok će kasnije tokom ljeta stići uz A250 i druge opcije motora. Pogonska jedinica od 1.4 litre je potpuno nova i prvi je Mercedesov četverocilindraš sa mogućnosti isključivanja pojedinih cilindara u cilju smanjivanja potrošnje goriva. Mjenjač od 7 brzina sa duplim kvačilom je dostupan uz sve modele, kasnije će biti ponuđen i ručni mjenjač dok će A klasu biti moguće poručiti sa 4x4 pogonom i aktivnim ovjesom. Mercedesova A klasa je opremljena Distronic radarskim sistemom, Lane Assist i Brake Assist sistemima i sposobna da se vozi “samostalno  i poluautomatski u nekim situacijama”, kako je naglašeno na prezentaciji. Za više utisaka i informacija sačekaćemo povratak našeg urednika, a do tada, ekskluzivno za Vas, slike iz prve ruke prvog i jedinog BiH predstavnika na prezentaciji.

Datum objave: 03/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook