Naslovna > Vijesti > Nastavljen pad prodaje automobila

Kriza trese Evorpu

Nastavljen pad prodaje automobila

Asocijacija evropskih proizvođača automobila istakla je kako je prodaja vozila u prvoj polovini tekuće godine pala za čak 6,6 posto u odnosu na isti period protekle, 2012. godine…

Da je kriza ove godine pokazala svoje prave zube, vidi se po najnovijem izvještaju Asocijacije evropskih proizvođača automobila, koji tvrde da je na teritoriji Evrope za prvih šest mjeseci tekuće godine, prodato 6,250,000 automobila. Iako se cifra čini zaista velika, to je ipak veoma loša vijest za automobilsku industriju, koja se očigledno teško bori sa recesijom u brojnim zemljama Evrope.

 

Kada govorimo o prodaji, poražavajuće je da je automobilska indurstrija evidentirala najslabiji jun od 1996. godine, uz pad od 5,6 odsno isporučenih automobila. Ovi podaci se odnose na sve zemlje Evropske unije, osim Malte, kao i Hrvatske koja je članica postala 1. jula ove godine.

 

Automobilska industrija se suočava sa krizom već skorop a dvije godine, jer broj novoregistrovanih automobila konstantno pada. Mali rast zabilježen je samo u aprilu. Proizvodnja je znatno pala u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj. Sa druge strane, u Velikoj Britaniji prodaja ide izuzetno dobro, jer je broj prodatnih automobila u prvoj polovini godine uvećan. 

Datum objave: 16/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook