Naslovna > Auto moto sport > Nico Rosberg pobjednik!

Formula 1 – VN Australije

Nico Rosberg pobjednik!

Mercedesov vozač, Njemac Nico Rosberg, u novoj sezoni se prvi popeo na tron kao pobjednik...

Formula 1 je i zvanično počela! Najbrži leteći cirkus vratio se na velika vrata, sa mnogim promjenama i nekim novim vozačima. Prva trka se tradicionalno vozila u Melbournu, za Veliku nagradu Australije. U novu sezonu najuspješnije je ušao Njemac, Nico Rosberg, vozač tima Mercedes. 28 – godišnji vozač krenuo je sa treće startne pozicije, ali je na samom startu bio fantastičan i saučuvao je prednost u odnosu na sve svoje protivnike.

 

Njemac je tako postao prvi pobjednik u novoj eri Formule 1, jer smo svjesni mnogobrojnih promjena koje su zadesile najbrži leteći cirkus. Do trijumfa na stazi „Albert Park“ stigao je u vremenu od 1:32:58:710 sati. Vozaču Mercedesa ovo je bila četvrta pobjeda u karijeri. Iza Rosberga sa zaostatkom od 25 sekundi našao se vozač Red Bull – a, mladi Australijanac Daniel Ricciardo. Međutim, nekoliko sati poslije trke kao bomba je odjeknula vijest da je Australijanac  diskvalifikovan!  No, krenimo redom.

 

 

 

 

 

 

Prva trka u novoj sezoni bila je očekivano veoma uzbudljiva! Međutim, nji nisu obilježila mnogobrojna preticanja ili borbe, već veliki broj odustajanja. Do cilja je došlo četrnaest vozača. Među njima, na veliko razočarenje mnogih, nije bilo prošlogodišnjeg šampiona, Sebastian Vettela, te osvajača pol pozicije, Lewis Hamiltona. Trku je još obilježio incident Felipe Masse i Kobayashia, koji je čak bio i pod istragom, ali je veoma brzo utvrđeno da Japanac za taj sudar nije kriv, jer je imao evidnetne problema sa kočnicama.

 

Svakako, sve je to u sjenci ostavio Nico Rosberg, koji je trku odvezao bez ijedne greške, i dokazao da je i on ozbiljan konkurent za titulu ove sezone. A sada da se vratimo na tragičara ove trke, mlađahnog Ricciarda. On je sve vrijeme bio drugoplasirani, i na veliku radost mnogih, naročito domaćih navijača, stigao je do svog prvog podijuma u karijeri. Ovaj uspijeh je bio još slađi, jer je Australijanac na taj način debitovao u timu Red Bull –a . Međutim, nekoliko sati nakon trke objavljeno je da je Ricciardo diskvalifikovan! Naime, razlog za to je bio taj jer je utvrđeno naknadno da je potrošio više goriva nego što je to u novoj sezoni dozvoljeno, a sve to je uticalo na njegov rezultat.

 

 

 

 

 

 

Na trećem mjestu završio je novajlija Magnussen, koji je bio i više nego odličan u svojoj prvoj trci! Danac je ovim rezultatom prekinuo dugi McLarenov post, koji je trajao predugo. Pored toga, Magnussen je postao prvi vozač svoje zemlje koji je stao na podijum u Formuli 1. Danac može da bude još zadovoljniji, jer je pobjedio i stao ispred svog timskog kolege, Jensona Buttona, koji takođe cilja na osvajanje šampionata.

 

Na petom mjestu našao se Fernando Alonso, dok je iza njega ostao Bottas iz ekipe Williamsa. Nico Hulkenberg trku je završio na sedmom mjestu, a bodove su još osvojili i Kimi Raikkonen, te Vergne i Kvyat iz ekipe Toro Rosso. Mladi Kvyat je ovim osvajanjem bodova postao najmlađi vozač Formule 1, koji je sa 19 godina i 322 dana postao najmlađi vozač koji je ikada osvojio bodove.

 

Nakon trke, pobjednik Rosberg je izjavio da je trka bila i više nego odlična, te da je u potpunosti zadovoljan svojim nastupom u novoj sezoni. Međutim, naglasio je da vremena za opuštanje nema, jer konkurencija nikada ne spava. Istakao je kako će nastaviti da se bori i da se nada da će ostale trke za njega i njegov tim biti bolje od ove.

 

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već 30. marta, kada se na stazi „Sepang“ vozi trka za Veliku nagradu Malezije. 

 

Datum objave: 16/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook