Naslovna > Automobili > Nissan > Leaf > Nissan na sajmu automobila u Ženevi

Geneva Motor Show

Nissan na sajmu automobila u Ženevi

U Nissanovom izložbenom prostoru na Ženevskom sajmu automobila (8. – 18. marta) centralnu ulogu će imati kvartet konceptnih automobila, uključujući i dvije svjetske premijere, koji nude pogled u budućnost kompanije.

Oni će se pridružiti cijelom paketu inovativnih modela koji pokazuju snagu i širinu Nisanove raznovrsne palete, a koja je japanskoj kompaniji pomogla pri ostvarivanju rekordne prodaje u 2011. godini.Među ključnim novim konceptima će biti Invitation, koji doživljava svoju svjetsku premijeru i čiji bi dizajn trebao inspirisati novi proizvodni model, koji bi se trebao pojaviti 2013. u Evropi. Kada bude „pušten“ na tržište, taj će se novi model pridružiti gradskoj Micri i kompaktnom crossoveru Juke, kako bi Nissanu osigurao najširu ponudu među svih proizvođačima u tom segmentu.

 

Druga svjetska premijera je ona dramatičnog Hi-Cross Concepta, hibridnog crossovera sa sedam sjedišta, mogućnost koju Nissan istražuje za svoju iduću generaciju crossover modela. Hi-Cross Concept je kompaktan, no iznenađujuće prostran crossover. Pogoni ga novi hibridni pogonski sklop, kombinacija elektromotora i dvolitarskog benzinskog motora sa direktnim ubrizgavanjem. Izgled je kombinacija postojećih Nissanovih obilježja i novih elemenata, dok u unutrašnjosti dominira nova instrument tabla u obliku raširenih krila.

 

 

Kvartet zaokružuju električni e-NV200 Concept i sportski Juke Nismo Concept. Konceptni e-NV200 daje uvid u Nissanovo iduće potpuno električno vozilo, te pokazuje Nissanov sljedeći korak u svojstvu predvodnika u proizvodnji vozila bez štetnih emisija. Temelji se na hvaljenom NV200 koji, u izvedbama Combi i Evalia, nudi pristupačan način prevoza za cijelu porodicu. S druge strane, Juke Nismo Concept, nadahnut Nissanovim legendarnim automobilističkim odjelom, daje predodžbu prvog cestovnog auta koji će nositi Nismov znak. Juke Nismo proizvodit će se u Sunderlandu, a u prodaju će krenuti krajem godine.

 

 

Četiri navedena koncepta pridružit će se jednoj od najširih paleta u ponudi bilo kojeg proizvođača - od gradske Micre preko najprodavanijih crossovera Juke i Qashqai, izdržljivih terenaca poput Pathfindera i Navare, te inovativnog električnog Leafa do sjajnog superautomobila – GT-R-a. U skladu s Nissanovom predanošću stalnom poboljšanju, mnogi od ovih serijskih automobila će biti izloženi s malim izmjenama za 2012. godinu ili kao posebne izvedbe koje kupcima nude dodatnu vrijednost i više uzbuđenja.
Uprkos finansijskoj krizi, Nissanu je 2011. bila najbolja godina dosad. Prodaja je porasla za 25 posto u poređenju sa 2010., čime je kompanija zauzela dosad najveći udio na tržištu od 3,7 posto. Najprodavaniji Nissanov model bio je Qashqai. Iako je na tržištu već pet godina, popularnost mu se nije nimalo smanjila pa je zaradio naziv „automobil koji prkosi gravitaciji“. Otkad je lansiran, u Evropi je prodan u više od milion primjeraka, postavši jedan od Nissanovih najuspješnijih modela svih vremena.
 

Datum objave: 07/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook