Naslovna > Vijesti > Njemačka lider u prodaji EV

Električni automobili

Njemačka lider u prodaji EV

Prema najnovijim rezultatima, Njemačka je prestigla Norvešku i postala lider u prodaji električnih automobila od početka ove godine...

U Njemačkoj je do novembra registrovano 57.533 novih EV-a, za razliku od Norveške u kojoj je ta brojka 56.893.
Ove brojke idu u prilog tezi da EV tehnologija postaje sve više u evropskom automobilskom središtu, gde se njemački Volkswagen Group, BMW i Daimler pripremaju za veliki podsticaj EV-a.

 

Ofanziva njemačkih proizvođača električnim modelima je u punom jeku. Tome svjedoči I činjenica da će udvostručiti ponudu EV automobila na 150 modela do 2023. godine i uložiti 50 milijardi evra do 2024.

 

Iako su prodajne brojke “narasle”, električna vozila i dalje čine mali dio cjelokupne prodaje EV u celoj Evropi.
Novi test za potrošače za električnim modelima će biti naredne godine, kada njemački proizvođači automobila počnu da uvode konkurentne modele Teslinoj najpovoljnijoj ponudi Modelu 3.

 

A takođe i Volkswagenov ID.3 će se uskoro prodavati po cijeni  od oko 30.000 evra, za razliku od klasičnog VW Golfa čija cijena varira oko 20.000, dok je Model 3 oko 44.000 evra.

 

Pogodnosti se daju za elektrifikovane automobile koji koštaju manje od 40.000 evra. Cilj je da se na taj način podstakne potražnja za povoljnijim modelima.

 

O važnosti državnih podsticaja za tržište najbolje govori primjer Kine, gdje je prodaja u padu već četiri meseca nakon što je vlada smanjila subvencije.

 

Inače, na Kinu otpada oko polovine svjetske prodaje elektrifikovanih automobila, SAD su dna drugom mjestu. Norveška je do sada zauzimala treču poziciju, a na prvom mjestu je sada Njemačka.

Datum objave: 12/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook