Naslovna > Automobili > Kia > Sportage > Nova fabrika za električna vozila

Kia

Nova fabrika za električna vozila

Kijina globalna, rekordna ekspanzija na svim poljima pred kraj 2022. godine krunisana je sa početkom izgradnje najsavremenije fabrike za proizvodnju električnih automobila u gradu Savannah…

Hyundai Motor Group Metaplant (HMGMA) nedavno je u gradu Savannah (američka država Georgia) započela izgradnju najnovije fabrike za proizvodnju električnih vozila (EV) i baterija. Početak proizvodnje u ovom namjenskom pogonu za proizvodnju planiran je u prvoj polovini 2025. godine, potvrdili su iz korporacije Kia. Podsjećamo da je Kia u SAD od 2009. godine proizvela više od 3,8 miliona vozila. Naime, korejska korporacija koja predstavlja najdinamičniji dio petog najvećeg proizvođača automobila na svijetu, 2006. godine je realizovala jednu od  najvećih stranih investicija u istoriji američke savezne države Georgia.

 

 

 

Zahvaljujući tom najsavremenijem proizvodnom pogonu u West Pointu proizvedena su vozila koja predstavljaju skoro 40 posto ukupne prodaje Kije u SAD. Podsjećamo da Kia u SAD proizvodi njene najelitnije modele: SUV-ove Telluride, Sorento i Sportage, te limuzinu K5, te da se čak 90 posto tih vozila proda na američkom tržištu na kojem trenutno radi 750 prodajnih zastupnika vozila brenda Kia. Nova fabrika bi u narednim godinama trebala zaposliti više od 8.100 ljudi, jer u grupaciji koju pored Kije i Hyundaija čini i treća sestrinska marka Genesis, žele uspostaviti stabilan lanac snabdijevanja za baterije i druge komponente za električna vozila u SAD.

 

 

LASKAVO PRIZNANJE
Kijin niz ovogodišnjih uspona i uspjeha nastavljen je i na dodjeli „TopGear.com 2022“ nagrada gdje je korejska kompanije proglašena „proizvođačem godine“. Podsjećamo da je to druga godina zaredom kako je Kia odnijela pobjedu u izboru „TopGear.com“ jer je prošle godine potpuno novi EV6 pobijedio u kategoriji „crossover godine“ „Ovo je izuzetna godina za Kiju po pitanju novih modela, prepoznatljivosti brenda i prodaje. Naš tržišni udio u Evropi je u posljednja dva mjeseca i dalje stabilan na 5,1% i ovaj uspjeh je posljedica nevjerovatne ponude elektrifikovanih modela. I u 2023. godini ćemo širiti našu elektrifikovanu ponudu i nadamo se da ćemo još više klijenata motivisati za prelazak na struju i tako dati podsticaj održivoj budućnosti za sve“, izjavio Jason Jeong predsjednik Kia Europe osvrćući se na Kijine uspjehe tokom 2022. godine.

Datum objave: 24/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook