Naslovna > Automobili > Citroen > e-Jumper > Nova generacija lakih komercijalnih vozila

Citroen Berlingo Van, Jumpy i Jumper

Nova generacija lakih komercijalnih vozila

Citroën ima namjeru da unaprijedi svoju stabilnu poziciju na tržištu i istovremeno osvježi modele Berlingo Van, Jumpy i Jumper. Novi asortiman vozila i dalje će biti raznovrstan kao i prije, ali će sada uključivati još moćnije i efikasnije potpuno električne modele kako bi zadovoljio rastuće potrebe poslovnih korisnika za održivom mobilnošću...

Citroën je oduvijek bio pouzdan partner za poslovne korisnike od malih kombija poput 2CV pa sve do popularnih modela kao što je Berlingo, te od ikoničnog Type H do neočekivanog My AmiCargo, nikada nije libio da mijenja ustaljena pravila kako bi omogućio mobilnost svim kompanijama, prilagođavajući se njihovim raznovrsnim potrebama i podržavajući njihov razvoj. Njihov asortiman vozila obuhvata širok spektar dimenzija, počevši od modela AmiCargo sa zapreminom od 0,5 m3 pa sve do modela Jumper sa impresivnom zapreminom od 17 m3, i nudeći različite tipove motora, uključujući unutrašnje sagorijevanje, električne i čak vodonikom pokretane opcije. Zahvaljujući ovoj raznolikosti, Citroën je uspostavio bliske i pouzdane odnose sa svojim poslovnim klijentima, podržani mrežom eksperata za lakša komercijalna vozila širom Evrope. Citroën igra značajnu ulogu na tržištu lakih komercijalnih vozila u Evropskoj uniji, sa očekivanim udjelom od 8,3% do 2022. godine. Modeli poput AmiCargo, Berlingo Van, Jumpy i Jumper čine značajan dio ukupne prodaje brenda, sa udjelom od 30%.

 

 

 


Berlingo Van, koji se smatra referencom na tržištu malih kombija, sada nosi ponosni pečat Citroën brenda. U cilju maksimiziranja udobnosti vožnje, Berlingo Van je temeljno unaprijeđen, a domet bez emisija vozila ë-Berlingo Van povećan je za 20%, dostižući 330 km prema WLTP ciklusu. Novi izgled Berlinga Vana odražava najnoviji dizajnerski koncept Citroën marke. Ima izrazito vertikalniju prednju fasadu koja je potpuno redizajnirana. Citroën neprestano stavlja naglasak na udobnost u svojim ličnim i lakim komercijalnim vozilima. U tom duhu, novi Berlingo Van može biti opremljen novim Advanced Comfort® sjedištima, čime se posebno cijeni od strane poslovnih korisnika koji provode mnogo sati svakodnevno u svojim vozilima. Citroën nudi širok spektar motora u novom Berlingo Vanu, zadovoljavajući tako različite potrebe poslovnih korisnika. Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem uključuju benzinski motor PureTech od 110 KS, kao i dizel motore BlueHDi od 100 KS i 130 KS. ë-Berlingo ostaje potpuno električno vozilo sa motorom snage 100 kW (136 KS) i maksimalnim obrtnim momentom od 270 Nm, uparen sa novom baterijom kapaciteta od 52 kWh.

 


Napornim radom na unaprijeđenju efikasnosti, domet bez emisija u novom vozilu ë-Berlingo Van sada postavlja standarde u svom segmentu, pružajući impresivnih 330 km (prema WLTP ciklusu), što predstavlja povećanje od 20% u odnosu na prethodni model. Ovaj domet može biti dodatno optimiziran putem novog sistema regenerativnog kočenja sa tri različita nivoa regeneracije, koje korisnici mogu jednostavno aktivirati pomoću ručica na volanu. Novi Berlingo Van čuva svoju cijenjenu modularnost i prostranost prtljažnog prostora koja je bila ključ uspjeha njegovog prethodnika. Svi tipovi motora su dostupni za verzije sa 2 ili 3 sjedišta i dolaze u dvije različite dužine: M dužina od 4,40 metara i XL dužina od 4,75 metara. Korisna zapremina vozila može dostići do 4,4 m3. Naravno, Berlingo Van i dalje nudi i produženu kabinu za one koji traže više prostora i funkcionalnosti.

 


Novi Citroën Jumpy je model koji postavlja nove standarde u svojoj klasi, ističući se svojom izuzetnom fleksibilnošću. Ovaj kompaktni kombi donosi novu dimenziju udobnosti i sigurnosti, uz širok spektar ponuđenih motora, uključujući BlueHDi dizel motore, kao i inovativni ë-Jumpy s još većom efikasnošću. Novi Jumpy je pravi multifunkcionalni kombi koji se lako prilagođava različitim potrebama. Ovaj prostrani Citroën Jumpy nudi impresivnih 6,6 m3 zapremine prtljažnog prostora, ali zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama - sa obrtnim krugom promjera od 11,3 m i visinom od 1,90 m - takođe se izuzetno dobro snalazi u gradskom okruženju. Sa snažnim motorima, Jumpy je spreman za različite tipove upotrebe, kako u gradu, tako i na cestama izvan urbanog područja. Novi izgled čini Jumpy još privlačnijim, a 100% digitalna instrument tabla od 10" pruža vozaču priliku da personalizuje prikaz ključnih informacija. Dostupan je u boji (uz doplatu) ili standardnoj crno-beloj verziji. Motori Jumpy modela zadovoljavaju različite potrebe i ograničenja poslovnih korisnika. BlueHDi dizel motori su snažni i ekonomični, dostupni u različitim verzijama snage: 120 KS i 140 KS sa 6-brzinskim manuelnim mjenjačem, kao i 180 KS sa 8-brzinskim automatskim mjenjačem (takođe dostupan na modelu BlueHDi 140). Model sa vodikom i gorivnim ćelijama pruža održivu mobilnost bez emisija sa impresivnim dometom od 460 km (WLTP ciklus), pokretan motorom od 100 kW (136 KS). Što se tiče ë-Jumpy modela, on je dostupan sa dvije vrste baterija. Model sa baterijom kapaciteta 50 kWh pruža domet od 230 km, što je idealno za gradske dostave. Sa baterijom kapaciteta 75 kWh, ë-Jumpy nudi povećani domet od 360 km, što je za 30 km više nego kod prethodnog modela, pružajući optimalnu fleksibilnost. Ë-Jumpy Van je opremljen integrisanim punjačem od 11 kW, što znači da se baterija od 50 kWh može potpuno napuniti za 5 sati putem WallBox punjača od 11 kW, dok je za bateriju kapaciteta 75 kWh potrebno 7,5 sati. Na brzom punjaču od 100 kW, punjenje baterije od 0 do 80% traje svega 30 ili 45 minuta.

 

 

Novi Jumper postavlja standarde u svom segmentu donoseći jedinstvene funkcionalnosti u oblasti asistencije vozaču, povezivanja i udobnosti. Citroën je temeljno redizajnirao ponudu dizel i električnih motora kako bi poslovnim korisnicima obezbijedio povećanu efikasnost i istovremeno umjerene operativne troškove. Novi Jumper je Citroënovo najmoćnije lako komercijalno vozilo sa tehnički dozvoljenom masom vozila od čak 3.500 kg, pružajući korisnicima inovacije obično povezane sa putničkim vozilima, čime se osiguravaju optimalni radni uslovi svakodnevno. Novi Jumper je svestraniji nego ikad prije, pokreću ga motori koji pružaju vrhunske performanse i efikasnost. Novi 2,2-litarski dizel motor dolazi u tri verzije snage: 120 KS, 140 KS i 180 KS, uz novi 6-stepeni manuelni mjenjač. Pored toga, po prvi put su dostupni 8-stepeni automatski mjenjači u kombinaciji sa motorima BlueHDi 140 i 180. Jumper, koji je bio prepoznat kao pionir u svom segmentu sa pogonom bez emisija, planira u drugoj polovini 2024. godine predstaviti novi motor sa gorivim ćelijama (vodik). Kako bi zadovoljio potrebe poslovnih korisnika koji žele održivu mobilnost uz smanjenje svakodnevnih troškova, ë-Jumper će biti opremljen potpuno novim 100% električnim pogonom. Prethodni ë-Jumper, sa snagom od 90 kW/122 KS, biće zamijenjen električnim pogonskim sklopom snage 200 kW/270 KS, sa značajno povećanim obrtnim momentom, sa 260 Nm na impresivnih 400 Nm. Takođe, baterije kapaciteta od 37 ili 70 kWh će biti zamijenjene jedinstvenim modelom od 110 kWh, omogućavajući domet od do 430 kilometara prema WLTP ciklusu.

 


Novi Citroën Jumper nudi širok spektar konfiguracija kako bi zadovoljio različite potrebe poslovnih korisnika. Dostupan je u dve međuosovinske varijante (3,45 m i 4,04 m) i tri dužine (L2, L3 i L4), pružajući ukupno 6 različitih verzija karoserije sa zapreminama korisnog prostora koje variraju od 10 do 17 m3. Osim toga, međuosovinski razmak od 4,04 metra omogućava posebne prerade i dostupan je sa šasijom i jednom kabinom u L3 ili L4 verziji, kao i sa šasijom i produženom kabinom u L3 ili L4 varijanti.

Datum objave: 30/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook