Naslovna > Automobili > Audi > Q5 > Nova tehnologija i hibridni pogoni

Audi Q5 2021.

Nova tehnologija i hibridni pogoni

Audi Q5 i SQ5 sa modelima za 2021. godinu kreću sa nekim značajnim kozmetičkim promjenama, ali najvažnija činjenica je da Q5 dobija kao standard „blagi“hibridni ili opcionalno plug-in hibridni pogonski sklop. Novi modeli na tržište stižu krajem godine...

Redizajnirana porodica Q5 takođe dobija najnoviju Audijevu infotaiment i sigurnosnu tehnologiju, dodatno modernizujući platformu koja je na tržištu od 2018. godine. Audi se sa punim pravom ponosi novom OLED tehnologijom zadnjih svjetlosnih grupa, koja je dostupna na modelu SQ5 i omogućava kupcu odabir nekoliko jedinstvenih svjetlosnih potpisa, odnosno jedinstvenu priliku za individualizaciju. Audijeva inovativna Matrix LED tehnologija je po prvi put dostupna i na modelu Q5, koja je postala standardni dio najbogatijeg Prestige paketa opreme. Prestige paket takođe dobija dinamične prednje pokazivače pravca i „leaving home“ animacije na prednjim i zadnjim svjetlosim grupama koje, mora se priznati, djeluju veoma interesantno.

 

 

 

 

Opcionalni S-Line paket uključuje agresivnu heksagonalnu rešetku hladnjaka, koja djeluje veoma upadljivo na ovom SUV modelu, zajedno sa povećanim otvorima za vazduh u uglovima branika. Vanjski paket „napredne linije“ uključuje hromirane vertikalne rešetke hladnjaka i srebrne akcente na prednjim i zadnjim branicima koji pomalo podsjećaju na Allroad liniju. Na raspolaganju su novi setovi naplataka od 18,19 i 20 inča, dok S-Line dobija 19-inčne naplatke kao standard ili opcionalno 20-inčne.

 

 

 

 

 

Audi Q5 za 2021. godinu dobija kao standard novi „blagi“ hibridni pogonski sklop koji povezuje niskonaponski starter generator sa dvolitarskim linijskim četvorocilindrašem. Ovaj nadograđeni pogonski sistem isporučuje 13 KS više u odnosu na prethodnu generaciju, odnosno raspolaže sa ukupno 261 KS i 370 Nm obrtnog momenta. Ovaj hibridni sistem skladišti inercionu i kočionu energiju u 12-voltnu bateriju, ali za razliku od 48V sklopa na većem Q7 ne popunjava turbo „rupu“ ili napaja napredni sistem suspenzije.

 

 

 

 

 

Kupci koji žele veći stepen elektrifikacije se mogu odlučiti za plug-in hibridni pogon koji se sastoji od dvolitarskog turbo četvorocilindraša sa sedmostepenim mjenjačem dvostrukog kvačila uparenim sa baterijom od 14,1 kWh. Ukupna izlazna snaga iznosi 362 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Od plug-in varijante možete očekivati oko 32 kilometra potpuno električne autonomije. S-Line je dostupan sa Sport Plus paketom koji donosi adaptivne amortizere, vazdušni ovjes i Dinamica antilop dijelove enterijera.

 

 

 

 

SQ5 se uglavnom može pohvaliti specifikacijama prenosa, koje uključuju trolitarski V6 od 349 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Kao i modeli Q5, SQ5 je standardno opremljen sa Quattro pogonom na sva četiri točka i sedmostepenom transmisijom dvostrukog sistema kvačila. Adaptivni amortizeri su uključeni u paket opreme, dok je prilagodljivi vazdušni ovjes dostupan opcionalno. SQ5 takođe dobija navedene nove OLED svjetlosne jedinice kao standardni dio opreme.

Datum objave: 29/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook