Naslovna > Automobili > Ford > Kuga > Nova tri SUV-a za Europu

Ford

Nova tri SUV-a za Europu

U pravoj ofanzivi Forda sa novim vozilima na europskom tržištu, naći će se i potpuno tri nova SUV vozila, u koje Ford polaže velike nade

Vijesti o novim ili osvježenim automobilima u prethodnom periodu često su se vezale za ime Forda. Tako je ovaj proizvođač predstavio osvježenu Fiestu, potpuno novi B Max,  novi Mondeo u nekoliko izvedbi, potom novi Mustang koji dolazi u Europu...No, na tome neće stati. Iz Forda su saopštili kako će ovim novitetima dodati i SUV vozila. Ne jedno, nego tri. 

 

Zašto je to tako, najbolje ilustruje podatak da Ford u Europi planira u narednih šest godina prodati jedan milion SUV vozila, što znači da će svako deseto prodato Ford vozilo biti iz popularnog SUV segmenta.  Popularnost ovog segmenda na Starom kontinentu i njegovo širenje, pokušat će iskoristiti iz Forda, a pri tome napominju  da na globalnom nivou oni imaju kredibilitet zasnovan na ekspertima i širokom portfoliju.  Prvi od tri SUV-a koja očekujemo, bit će nova generacija Kuge, predstavljena na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi.  Model je u suštini preimenovani Escape za američko tržište, a u Europi će se nuditi sa 2.0-litarskim dizelašem sa  140 i 163 KS i 1.6-litarskim EcoBoost turbobenzincem.  Drugi SUV koji će se sa značkom Forda pojaviti u Europi je EcoSport, predstavljen u Pekingu u aprilu ove godine. Mali SUV će u Europi za najvećeg konkurenta imati Nissanov Juke, a nudit će se sa 1.0-litarskim EcoBoost trocilindričnim agregatom.  EcoSport bi se u Europi trebao naći u narednih 18 mjeseci. Nakon njega očekuje se i  dolazak modela Edge, trenutno zastupljenog samo u SAD-u. Ford nije saopštio u kojem će se obliku Edge pojaviti u Europi, ali je njegov dolazak zvanično potvrđen. 

 

Datum objave: 07/09/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook