Naslovna > Automobili > McLaren > Elva > Nove sezone, stari partneri

McLaren Elva

Nove sezone, stari partneri

McLaren Special Operations je kreirao jedinstveno izadnje modela Elva, specijalno za Goodwood SpeedWeek...

Ovaj model je „obučen“ u iste boje i oznake kompanije Gulf Oil koje je nosio i F1 GTR na trci 24 sata Le Mansa 1995. godine. Navedeni „dres“ je predstavljao standardnu kolor šemu McLarenovih trkačkih modela više od pola vijeka. Još 60tih godina prošlog vijeka kada su se obje kompanije probijale u svijet auto moto sporta, Gulf Oil je stvorio brend od izvanrednog trkačkog modela McLaren M8A Can-Am, koji je bio dominantan u klasi u preiodu od 1968. do 1971. godine.

 

 

Gulf Oil je takođe bio sponzor McLarena na počecima u Formuli 1 i Indycaru, gdje je ovu kolor šemu proslavio u periodu između 1968. i 1973. godine. McLaren je nedavno potvrdio informaciju kako će i njegovi aktuelni trkački modeli Formule 1 koristiti ulje kompanije Gulf Oil, a ove dvije kompanije su obnovile partnerstvo za sezonu 2021. godine. McLaren Elva u slavnoj kolor šemi Gulf Oil će biti izrađen u samo 149 primjeraka po cijeni od 1 550 410 eura po jedinici, a MSO je već izradio prve primjerke koji će biti dostavljeni kupcima krajem ove godine.

 

 

Pogonski jedinicu sačinjava standardni agregat modela Elva, odnosno četvorolitarski twin-turbo V8 sa 815 KS pri 800 Nm obrtnog momenta. Prema riječima proizvođača, ovaj pogon omogućava sprint od nule do 100 km/h za manje od tri sekunde.

Datum objave: 19/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook