Naslovna > Vijesti > Nove tehnologije i brojne inovacije

Volvo u 2014. godini očekuje rast

Nove tehnologije i brojne inovacije

Potpuno novi Volvo XC90 će biti prvi automobil izrađen na potpuno novoj SPA platformi, te prvi Volvo sa novim dizajnerskim jezikom kompanije, koji je uspješno nagoviješten konceptima Volvo Concept Coupé i Volvo Concept XC Coupé...

Volvo Car Group (Volvo automobili) će u 2014. godini predstaviti nove tehnologije, brojne inovacije, kao i potpuno novi, dugoočekivani Volvo XC90, što je direktna posljedica četverogodišnjeg, 11 milijardi vrijednog transformacijskog plana. To znači da će 2014. godina za Volvo biti nesumnjivo godina rasta, uz nastavak jakog nastupa u Kini, te snažniji oporavak u SAD-u.

 

Većina urađenog posla, koji je započeo 2010. godine preuzimanjem švedske kompanije od strane kineskog Zhejiang Geely Holdinga, doveo je do ove godine. Potpuno novi Volvo XC90 će biti prvi automobil izrađen na potpuno novoj SPA platformi, te prvi Volvo sa novim dizajnerskim jezikom kompanije, koji je uspješno nagoviješten konceptima Volvo Concept Coupé i Volvo Concept XC Coupé. Pogonjen novim Drive-E motorima i spreman za elektrifikacijsku tehnologiju, potpuno novi XC90 će biti nakrcan sigurnosnim sistemima i sistemima za podršku, koji podcrtavaju vodstvo Volva u humanom pristupu prilikom stvaranja automobila.

 

Među brojnim novim funkcijama su Pedestrian Detection in Darkness, koji unaprijeđuje detekciju vozila, pješaka i biciklista tokom noćne vožnje, te Adaptive Cruise Control with Steer Assist, sistem koji pomaže vozaču da ostane u svojoj voznoj traci i prati ritam saobraćaja, automatskim praćenjem vozila ispred.

 

„Potpuno novi XC90 je prvi automobil nastao u nezavisnosti Volva i istinski pokazatelj naše transformacije. Sa novim XC90 modelom ćemo više nego ikad prije ispuniti obećanja data u našoj „Dizajniran za Vas“ strategiji.“ - izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik Volva.

 

Predviđanje globalnog rasta prodaje

Ključni fokus za Volvo u 2014. godini jeste povećanje prodajnih rezultata u SAD-u, najvećem Volvo tržištu, a cilj je rast prodaje koji će biti iznad samog rasta tržišta. Volvo će u 2014. godini u SAD-u imati poboljšanu ponudu modela sa osvježenim S60, XC60, XC70 i S80 modelima, te dodatkom modela V60. Zajedno sa lansiranjem nove Drive-E generacije motora, te novih solucija povezivosti, oporavak ne bi trebao izostati.

 

„Sjedinenje Američke Države su među naša dva najveća tržišta i tu imamo bogatu istoriju. Posvećeni smo poboljšanju prodajnih rezultata i vraćanju Volva na puteve stare slave.“ - rekao je Samuelsson.

 

Na tržištu Kine, Volvo će raditi na nastavku sjajnih prodajnih rezultata iz 2013. godine. Prva godišnjica lokalne proizvodnje u pogonu Chengdu, novi modeli kao što su S60 L i S80 L, kao i dodatno širenje prodajno-servisne mreže nesumnjivo će doprinjeti nastavku rasta u Kini.

 

„U 2013. godini u Kini smo imali odlične rezultate i namjeravamo nastaviti sa tim trendom. Sve u svemu, sa dubokim uvjerenjem u uspjeh gledamo na 2014. godinu.“ - tvrdi Samuelsson.

 

Pregled 2013. godine

Temelji za uspjeh u 2014. godini, postavljeni su u prošloj 2013. godini, koja je obilovala događajima od izuzetne važnosti za Volvo. Kompanija je nastavila svoj transformacijski put i poboljšala prodajne rezultate. Globalna prodaja u odnosu na 2012. godinu porasla je za 1,4 posto, prvenstveno zbog odlične prodaje u Kini i nekim evropskom tržištima, a sve kao posljedica opsežnog osvježenja kompletne modelske ponude. Operacije u Kini su dodatno ojačane pokretanjem lokalnih proizvodnih pogona.

 

Prodajni rezultati

2013. godina je za Volvo započela izazovno, naročito na evropskom i američkom tržištu. No, kako je godina odmicala, Volvo je postigao rast prodaje na ključnim evropskim tržištima. Kina se pokazala sjajnim tržištem Volva, što potvrđuje godišnji rast prodaje od 45,6 posto. Najprodavaniji model bio je Volvo XC60 sa isporukom 114.010 primjeraka (106.203 u 2012.) i postao najprodavaniji Volvo model. Na drugom mjestu završio je V40 sa 78.307 isporučenih primjeraka (22.202 u 2012.), dok je treći najprodavaniji model u 2013. godini Volvo S60 sa 61.579 isporučenih primjeraka (64.746 u 2012.). 

 

Predstavljanje osvježenih modela S60, V60, XC60, V70, XC70 i S80 pomoglo je pozitivan rast u Evropi. Potpomognuta poreskim olakšicama i jakom potražnjom za modelom V40, prodaja u Holandiji je porasla za 40,8 posto, čime je Holandija postala šesto najveće Volvo tržište. Od ostalih tržišta na kojima je Volvo rasta izdvajaju se Velika Britanija (+2,9 posto), Španija (+2,2 posto), Norveška (+2,3 posto) i Danska (+7,2 posto).

 

Volvo je dodatno ojačao poziciju tržišnog lidera na domaćem tržištu Švedske sa 20 posto tržišnog učešća i čak četiri predstavnika u prvih deset najprodavanijih automobila. Švedska je treće najveće Volvo tržište u 2013. godini sa 52.260 isporučenih automobila, a najviše su se tražili modeli V70 i V60.

 

Sjedinjene Američke Države su „za dlaku“ pretekle Kinu i postale najveće Volvo tržište u 2013. godini sa 61.233 isporučena automobila. Najprodavaniji Volvo modeli u SAD-u su S60 i XC60, dok se predstavljanjem nove ekološki efikasne Drive-E porodice modela i novog Volva V60, očekuje nastavak odlične prodaje i u 2014. godini.

 

Prodaja u Kini rasla je tokom čitave godine, u decembru je postignut novi rekord od 6.685 isporučenih automobila, a ukupna je prodajna brojka u Kini stala na 61.146 primjeraka, znači tek 87 primjeraka manje od SAD-a. Najprodavaniji Volvo model u Kini tokom protekle godine bio je XC60, koji je u decembru postigao novi prodajni rekord, pronalaskom čak 3.242 nova vlasnika.

 

Japan je također dosta uticao na pozitivnu prodaju Volva. Zabilježen je rast od 22 posto i isporuka 16.897 primjeraka, a najviše su se tražili modeli V40 i V60. Od ostalih tržišta Azije vrijedi izdvojiti Tajvan (rast od 4,6 posto) i Južnu Koreju (rast od 11,5 posto).

 

Proizvodne i tehnološke inovacije Volva u 2013. godini

-       Na sajmu automobila u Ženevi, u martu, Volvo je predstavio čak šest novih automobila - S60, V60, XC60, V70, XC70 I S80, sa glavnim fokusom na potrebe kupaca. Volvo je najavio i manuelnu D2 izvedbu modela V40 sa 115 KS, koji u prosjeku troši tek 3,4 l/100 km.

-       Volvo je u Ženevi predstavio i inovativni sistem koji detektuje bicikliste i automatski koči automobil, kako bi spriječio udarac istog. Isti je postao dostupan u modelima V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 i S80 u maju 2013. godine.

-       Još jedna tehnološka novost u Ženevi bio je sistem aktivne kontrole dugih svjetala, koji samostalno upravlja funkcionisanjem dugih svjetala i tako doprinosi sigurnijoj vožnji, jer ne zasljepljuje vozače iz suprotnog smjera. Sistem je dostupan u modelima S60, V60 i XC60.

-       Nova superefikasna Drive-E porodica četverocilindarskih motora predstavljena je u septembru u Frankfurtu. Isti su trenutno dostupni u šest Volvo modela. U pitanju su manji, inteligentniji motori, koji nude snagu daleko većih motora uz minornu potrošnju. Ovi su motori u startu osposobljeni za elektrifikaciju.

-       U Frankfurtu je osvanuo i Concept Coupe, prvi od tri koncepta koji najavljuju novi dizajnerski jezih i demonstriraju sposobnosti nove SPA arhitekture.

-       Volvo je u 2013. godini predstavio i novi Sensus Connect Infotainment sistem, koji u odnosu na postojeći Sensus donosi brojne nove opcije i funkcije, glasovnu aktivaciju, te dijeljenje WiFi mreže sa ostalim suputnicima.

-       Volvo i Polestar su predstavili ograničenu seriju modela S60 Polestar, 350 KS jake izvedbe limuzinskog S60, bazirane na 508 KS jakom S60 Polestar konceptu iz 2012. godine. Zbog odlične prihvaćenosti, Volvo je odlučio predstaviti i karavanski V60 Polestar, te automobil nakon Australije ponuditi i na još nekoliko odabranih tržišta, kao što su SAD, Kanada, Holandija, Japan, Švedska, Švicarska i Velika Britanija.

-       Volvo V60 Plug-in Hybrid, prvi svjetski dizelski plug-in hibrid nastavio je uspješan put u 2013. godini. Nakon rasprodaje prve serije i prije dolaska u salone, potražnja je prevazišla sva očekivanja, pa je u prošloj godini prodao skoro 7.500 primjeraka ovog sjajnog automobila. Planirana produkcija za 2014. godinu iznosi 10.000 primjeraka.

 

Sigurnosna dostignuća i priznanja u 2013. godini.

-       Nekoliko je Volvo modela potvrdilo svoju vrhunsku sigurnost u 2013. godini. U septembru je američki institut za sigurnost na cestama predstavio novi testni program, koji ocjenjuje i rad sistema prevencije. Volvo S60 i XC60 su na istom postigli najvišu moguću ocjenu.

-       IIHS je prepoznao i vrhunsku sigurnost zastarjelog XC90, koji je predstavljen još 2002. godine, Više od deset godina kasnije, XC90 je i dalje jedan od najsigurnijih automobila na svijetu. Istovremeno su modeli S60, V60 i XC60 dobili prestižnu Top Safety Pick+ nagrada, nakon dobrih rezultata u novom testu frontalnog udarca sa malim preklapanjem.

-       Pionirski rad Volva na polju zaštite pješaka, nagrađen je Global NCAP Innovation nagradom.

-       Vodstvo Volva na polju sigurnosti, potvrđeno je u posljednjem sigurnosnom izvještaju švedske osiguravajuće kompanije Folksam Četiri Volvo modela - S60, V60, V70 i S80 u vrhu su poretka i u prosjeku su gotovo 60 posto sigurniji od prosječnog automobila u ovom izvještaju. Svi Volvo modeli u trenutnoj ponudi, dobili su vrhunsku sigurnosnu preporuku od strane Folksama. Da bi se dobila ova preporuka, testirani automobil mora biti 40 posto sigurniji od prosječnog automobila.

-       U julu 2013. godine, Volvo je isporučio milioniti automobil opremljen sistemom automatskog kočenja, što je bila još jedna potvrda njegove vodeće pozicije na polju sigurnosti.

 

Korporativni i operativni rezultati

-       Volvo je u 2013. godini nastavio sa jačanjem finansijske strukture i postigao dogovore sa nekoliko novih finansijskih partnera.

-       U novembru je Volvo započeo sa proizvodnjom u svojoj prvoj kineskoj tvornici Chengdu. Prvi proizvedeni primjerak je Volvo S60 L, posebna izvedba Volva S60 sa produženim međosovinskim razmakom, namijenjena isključivo kineskim kupcima.

-       Pogoni u Torslandi i Olofstromu su pripremljeni za produkciju novih automobila postavljenih na novu SPA platformu.

 

Buduće tehnologije

-       Volvo je tokom 2013. godine nastavio rad na tehnologiji autonomne vožnje. U oktobru je upriličena prva živa demonstracija adaptivnog tempomata sa asistencijom upravljanja, koji utire put potpuno autonomnoj vožnji.

-       Početkom decembra, Volvo i švedske vlasti pokrenule su novi projekat autonomne vožnje, koji predviđa puštanje 100 samovozećih automobila na ulicama švedskog Gothenburga. Dio projekta je i razvoj sistema samostalnog parkiranja.

-       U 2013. godini se nastavilo i sa brojnim eksperimentima na polju elektrifikacije, kao što je bežično punjenje ili korištenje karoserijskih dijelova za pohranjivanje električne energije.

Datum objave: 16/01/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook