Naslovna > Automobili > Audi > E-tron > Novi 100% električni SUV iz Ingolstadta

Audi Q6 e-tron

Novi 100% električni SUV iz Ingolstadta

Q6 e-tron će biti proizveden u matičnoj fabrici u Ingolstadtu, čime će postati prvi električni automobil koji se tamo proizvodi. Audi takođe planira da predstavi RS varijantu, koja će biti prvi sportski električni SUV u ovoj liniji vozila...

Audi je konačno otvorio knjigu narudžbi za svoj prvi električni SUV koji koristi modernu PPE platformu. Planira se da se vozilo lansira na tržište tokom ljeta, dok su prve isporuke kupcima predviđene za treći kvartal ove godine. Model Q6 e-tron je treći električni SUV koji dolazi iz Ingolstadta, pridružujući se manjem Q4 e-tronu i većem Q8 e-tronu. Otkrivanje vozila u Audijevom sjedištu označava značajan korak ka cilju brenda da do 2033. godine ima samo liniju električnih automobila. Audi Q6 e-tron je prvi model marke Audi koji koristi PPE platformu - tehnološki naprednu platformu Volkswagen grupe, koju dijeli sa nedavno predstavljenim Porsche Macanom druge generacije. Ova platforma koristi 800-voltnu arhitekturu sa maksimalnom snagom punjenja do 270 kW, što odgovara visokim performansama koje karakterišu model Q6.

 

 

 


Audijev električni SUV dolazi sa novorazvijenom litijum-jonskom baterijom smještenom ispod podnice, koja se sastoji od 12 modula i 180 prizmatičnih ćelija. Ukupni bruto kapacitet ove baterije iznosi 100 kWh (94,9 kWh neto). Autonomija ovog SUV-a, koji je dugačak 4,77 metara i težak 2.350 kg, iznosi impresivnih 625 km. Kada se koristi punjač kompatibilan sa tehnologijom od 400 volti, baterija se automatski dijeli na dva jednaka dijela, omogućavajući paralelno punjenje sa snagom do 135 kWh. Pri lansiranju na tržište, Audi će ponuditi dvije verzije. Ulaznu verziju čini Q6 e-tron Quattro sa 388 KS. Značajno snažnija opcija je SQ6 e-tron sa 517 konjskih snaga. Obje verzije dolaze sa dva motora i pogonom na sve točkove. Q6 e-tron quattro ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 210 km/h, dok SQ6 e-tron postiže isto ubrzanje za svega 4,3 sekunde i maksimalnu brzinu od 230 km/h.

 


Unutrašnjost vozila dominira kontrolnom pločom koja sadrži tri OLED ekrana: virtuelni ekran kokpita od 11,9 inča, centralni infotainment ekran zakrivljen prema vozaču sa dijagonalom od 14,5 inča i 10,9-inčni displej ispred suvozača. Infotainment sistem pokreće operativni sistem Android Automotive, a Audi će takođe nuditi i head-up displej proširene stvarnosti. Cijena Q6 e-tron verzije počinje od 74.700 evra u Njemačkoj, što je oko 10.000 Evra manje od Porsche Macana.

Datum objave: 19/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook