Naslovna > Automobili > Kia > Ceed > Novi Ceed u prodaji
FOTO GALERIJA (48)

Nakon prezentacije u Sarajevu

Novi Ceed u prodaji

Nakon premijerne prezentacije u Španiji, Kijin kompakt Ceed druge generacije debitovao je i u našoj zemlji...

Premijera nove KIA Ceed organizovana je u Sarajevu, tačnije u prodajno-servisnom centru Kije, gdje su brojnim gostima i predstavnicima medija prezentovane osnovne karakteristike ovog modela, koji bi kao i njegov prethodnik trebao da zbog brojnih pozitivnosti ostvari zapažen nastup kako na svjetskom, tako i na našem tržištu.

 

Druga generacija Ceed-a nastupa na tržištu u petovratnoj opciji, dok na jesen stiže i karavanska varijanta. I ovaj model potpisuje nemački dizajnerski guru Peter Schreier, a Ceed nove generacije otvara i novo poglavlje u razumijevanju novih automobilskih trendova, počevši s novom koncepcijom kabine koja je udobnija, prostranija i bogatija opremom. Putnička kabina ostavlja utisak sportskog duha i dinamičnosti, te nudi puno više prostora.Pri razvoju novog Ceed-a inženjeri su u njemačkom razvojnom centru u Riselshajmu posebnu pažnju posvetili razvoju motora koji su u odnosu na agregate iz prethodnog modela štedljiviji za oko 4 odsto. Za ljubitelje dizelskih motora ponuđeni su 1.6-litarski i 1.4- litarskii četverocilindraši s comon raill ubrizgavanjem i turbopunjačem s varijabilnom geometrijom. Dizelski VGT 1.6-litraš, kojeg proizvode u slovačkoj fabrici, ponuđen je u slabijoj opciji s 80 kW (110 KS) i u jačoj s 94 kW (128 KS) i 260 Nm obrtnog momenta pri 1.900 i 2.750 o/min. Manji 1.4-litarski četverocilindraš sa 66 kW (90 KS) razvija 220 Nm obrtnog momenta pri 1.500 i 2.750 o/min. Sva tri dizelska motora ističu se po izuzetno niskoj potrošnji goriva, koja se kreće od 3,7 do 4,1 litru na 100 kilometara.

 

Benzinski dio ponude sastoji se od 1.4-litarskog motora iz porodice „gama“ sa 73 kW (100 KS) opremljenog sistemom multipoint-ubrizgavanja i kontinuiranim promjenjivim upravljanjem ventila (CVVT). Za dinamičniju vožnju u ponudi je 1.6-litarski motor s direktnim ubrizgavanjem benzina GDI i 99 kW (135 KS), odnosno 165 Nm obrtnog momenta pri 4850 o/min.Nova Kia Ceed na našem tržištu startuje po cijenama 24.990 KM, koliko je potrrebno izudvojiti za 1.4-litarski benzinski model sa 100 KS i LX Fun paketom opreme, dok najskuplju opciju predstavlja 1.6-litarska dizelska CRDi EX Maxx verzija, za koju je potrebno izdvojiti 45.990 KM. Odmjerene cijene i rekordna garancija i novom modelu bez ikakve sumnje garantuju odličan nastup na tržištu. Kia je uz pristupačne cijene i ovaj put ponudila poseban poklon za sve koji se odluče za kupovinu novog ceed-a do 31. jula ove godine, a on se sastoji od potpuno besplatnih servisa u svih sedam godina garancije ili 150.000 pređenih kilometara.

Datum objave: 25/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook