Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > CLE > Novi coupe oblikovan željom

Mercedes-Benz CLE

Novi coupe oblikovan željom

Novi CLE Coupe kombinuje ove sportske i elegantne proporcije sa modernim dizajnerskim jezikom Mercedes-Benza. Prednji dio automobila ima progresivno nagnuti prednji dio sa niskom haubom, ravnim LED farovima jedinstvenog dizajna i novom, trodimenzionalnom maskom, pružajući mu atletski, ali izuzetno elegantan izgled...

Mercedes-Benz nastavlja svoju dugogodišnju tradiciju izrade sportskih i elegantnih automobila iz snova sa novom serijom modela. CLE Coupe donosi najbolje konceptualne i tehničke inovacije iz C-Klase i E-Klase, a sa svojim dugim međuosovinskim rastojanjem, dobro naglašenim i snažno nagnutim A-stubom, kratkim prednjim i nešto dužim zadnjim prepustom, kao i istaknutim ramenima i velikim točkovima, ovaj automobil oduvijek posjeduje magičnu privlačnost koja je karakteristična za Mercedes-Benz. Sa strane, prepoznatljiva linija dodatno naglašava moćan stav automobila. Ova linija se proteže od farova do spoljašnjeg retrovizora, a zatim od zadnjih svjetala do ručke vrata. Na zadnjem dijelu, mišićav dizajn je upotpunjen fluidnim površinama, glatkim prelazima i dvodjelnim LED svjetlima sa novim konturama i trodimenzionalnim svjetlosnim tijelima.

 

 

 


Sa dužinom od 4.850 milimetara, širinom od 1.860 milimetara i visinom od 1.428 milimetara, novi model sa dvoje vrata je najveći kupe u segmentu. Zahvaljujući svojoj dimenzionalnoj koncepciji, posebno produženom međuosovinskom rastojanju za 25 milimetara, CLE Coupe pruža značajno više prostora u odnosu na C-Klasu Coupe. Putnici na zadnjem sjedištu posebno uživaju u dodatnih 10 milimetara prostora za glavu, 19 milimetara više prostora za ramena i laktove, kao i 72 milimetra više prostora za koljena. Zapremina prtljažnika je povećana za 60 litara i lako može da primi tri torbe za golf. Unutrašnjost automobila dominira samostalni 12,3-inčni potpuno digitalni ekran, 11,9-inčni centralni ekran orijentisan ka vozaču u portretnom formatu, koji se prilagođava korisniku, i dinamičko ambijentalno osvjetljenje u 64 boje. Opciono, ambijentalno osvjetljenje se može protezati od centralne konzole do ispod spoljnih ventilacionih otvora. Svaka vrata ima svjetlosnu traku koja prati konture naslona za ruke i pojasa prema zadnjem dijelu automobila. Još jedan vrhunski detalj su prednja sjedišta u integralnom sportskom dizajnu, specijalno razvijena za CLE. U kombinaciji sa opcionalnim Burmester 3D surround sistemom zvuka, svako sjedište ima po dva zvučnika na nivou naslona za glavu, što stvara izuzetno individualno i impresivno muzičko iskustvo.

 


CLE je dobio i posebnu funkciju EASY-ENTRY. Prvi put u Mercedes-Benzu, prednja sjedišta se otključavaju pomoću elegantne ručice od Nappa kože, koja se nalazi na gornjoj ivici naslona. CLE Coupe usvaja brojne digitalne inovacije iz nove E-Klase te sa novom arhitekturom elektronike i trećom generacijom MBUX infotainment sistema, ovo je najinteligentniji kupe u Mercedes-Benz ponudi. Pruža izuzetno interaktivno iskustvo zabave sa aplikacijama od nezavisnih proizvođača i novi nivo personalizacije sa automatizovanim funkcijama pogodnosti (rutine). Novi CLE Coupe postavlja standarde u efikasnosti zahvaljujući sistematskoj elektrifikaciji i pametnom smanjenju veličine, poznatom kao "downsizing". Svi motori su blagi hibridi sa integrisanim start-stop generatorom i 48-voltnim električnim sistemom. Imate izbor između četvorocilindarskih jedinica i najmoćnijeg 3,0-litarskog šestocilindarskog benzinskog motora.

 


CLE dolazi sa standardno spuštenom šasijom za 15 milimetara. Opcioni DYNAMIC BODY CONTROL sistem, sa kontinuirano podesivim prigušenjem na prednjoj i zadnjoj osovini u kombinaciji sa upravljanjem zadnjom osovinom, koji su dostupni u okviru Technology paketa, pružaju izuzetnu okretnost i udobnost tokom vožnje. Ugao upravljanja je povećan na 2,5 stepeni, što smanjuje krug okretanja za 50 centimetara. Uprkos većim dimenzijama, CLE Coupe sa zadnjim pogonom ima manji krug okretanja u poređenju sa C-Klasom Coupe (10,7 metara umjesto 11,2 metra). Lansiranje CLE Coupe modela na evropskom tržištu je planirano za novembar ove godine, dok će CLE Cabriolet stići sljedeće godine.


 

Datum objave: 06/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook