Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > CLE > Novi coupe sa AMG značkom

Mercedes-Benz CLE 53

Novi coupe sa AMG značkom

Najnoviju Mercedesovu kreaciju s prepoznatljivim AMG potpisom pokreće snažan trolitarski 6-cilindarski turbobenzinac, dostižući impresivnih 450 KS i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta. Ova mašina će nastaviti priču prethodne Coupé C-Klase i pružiti vrhunske performanse...

U centrali AMG-a u Affalterbachu trenutno pripremaju još snažniju verziju na bazi nedavno predstavljenog Mercedesovog modela CLE, nastavljajući priču koja je započela prethodnom generacijom Coupé C-Klase. Do lansiranja te verzije, novi Coupe s AMG potpisom nosi oznaku CLE 53, predstavljajući privlačnu opciju za vozače koji razmatraju BMW M4. AMG CLE 53 donosi unaprijeđeni trolitarski 6-cilindarski turbobenzinski motor M265M sa snagom od 450 KS i impresivnih 600 Nm obrtnog momenta. Ovo omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 4,2 sekunde, uz elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 250 km/h. Pogonska grupa je dodatno pojačana 48-voltnim blagim hibridnim sistemom, koji uključuje elektromotor sa 23 KS i 203 Nm obrtnog momenta.

 

 

 


Za prenos snage na obje osovine (4MATIC+), uz mogućnost usmjeravanja potpunog obrtnog momenta samo na zadnju osovinu, odgovoran je AMG-ov 9-stepeni automatski mjenjač SpeedShift TCT. Efikasno zaustavljanje obezbjeđuju kočnice s bušenim diskovima prečnika 370 mm (naprijed) i 360 mm (nazad). Osim proširenog traga točkova i adaptivnog vješanja, vrhunsku upravljivost dodatno poboljšava sistem upravljanja i preko zadnje osovine.

 

 

 

AMG CLE 53 se vizuelno ističe od ostalih modela CLE serije zahvaljujući svojim jedinstvenim 19-inčnim točkovima (opcionalno dostupni i 20-inčni), specifičnom dizajnu maske hladnjaka (Panamericana), proširenim otvorima za protok vazduha, posebnim zadnjim difuzorom i spojlerom, te četiri završetka adaptivnog izduvnog sistema. Dodatno, dostupni su i opcioni paketi kao što su AMG Night i AMG Carbon kako bi se upotpunila priča o estetskom dojmu ovog automobila.

 

 

 

Unutar kabine se ističu dva velika ekrana visoke rezolucije, isto tako izuzetno profilisana sjedišta presvučena kombinacijom kože i alkantare, crveni sigurnosni pojasevi i multifunkcionalni upravljač s AMG oznakom. Kombinacija crvenog konca za prošivanje doprinosi sofisticiranom izgledu. U AMG verziji, adaptivna instrument tabla pruža tri različita načina prikaza informacija (Classic, Sport i SuperSport), a takođe se može birati između 64 različite kombinacije boja za ambijentalno osvjetljenje. Kada je reč o praktičnosti, ova verzija se pohvali podatkom da se iza zadnjih sjedišta nalazi prtljažni prostor od 410 litara. Prvi primjerci ovog modela trebali bi se pojaviti u prodajnim salonima tokom prve polovine naredne godine.

Datum objave: 06/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook