Naslovna > Automobili > Renault > Rafale > Novi Coupé-SUV iz D segmenta

Renault Rafale

Novi Coupé-SUV iz D segmenta

Renault Rafale, koji je nešto veći od modela Arkana, dolazi u svojoj najmoćnijoj verziji s inovativnom plug-in hibridnom pogonskom grupom koja mu omogućuje impresivnu snagu od 300 konjskih snaga i pogon na obje osovine...

U malo društvo Coupe-SUV modela, stigao je i Renaultov novi model Rafale, koji nosi ime po francuskom avionu iz 1934. godine, a po svojim dimenzijama, Rafale se svrstava među automobile D segmenta. Ovaj elegantni automobil, čije prednje svetlosne jedinice podsjećaju na nedavno redizajniranu verziju popularnog modela Clio, dijeli međuosovinsko rastojanje sa aktuelnim Espaceom, koji je transformisan iz monovolumena u crossover. Sa dužinom karoserije od 4,71 metara, Rafale donosi prostrani putnički prostor ispod velikog staklenog krova sa funkcijom automatskog zatamnjivanja, kao i prtljažnik zapremine 530 litara.

 

 

 


Ispred vozača se nalazi 12,3-inčna digitalna instrument tabla i 9,3-inčni "head-up" display, koji prikazuje važne informacije, a takođe, prisutan je i vertikalno postavljen 12-inčni ekran preko kojeg se upravlja multimedijalnim sistemom. Za razliku od modela Espace, koji ima tri reda sjedišta, Rafale se neće nuditi sa trećim redom sjedišta. Ova odluka je uslovljena Coupe formom karoserije, jer putnicima u trećem redu ne bi bilo dovoljno prostora za glavu.

 

 

Rafale će biti proizveden u Španiji, a pokreće ga hibridna pogonska grupa koja se sastoji od 1,2-litarskog trocilindarskog turbobenzinskog motora snage 130 KS, uz podršku dva elektromotora (70 i 35 KS), a prenos snage na podlogu vrši se putem adaptivnog automatskog mjenjača. U Renaultu ističu da kapacitet baterija omogućava vožnju bez uključivanja motora s unutrašnjim sagorijevanjem do 80% u sporim gradskim uslovima, a kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 200 KS. Rafale ima deklarisanu prosječnu potrošnju goriva koja omogućava prelazak do 1.100 kilometara sa jednim rezervoarom.

 

 

 

 

 

 

U skorijoj budućnosti, ponuda će se proširiti novorazvijenom plug-in hibridnom opcijom, koja će Rafale Coupe-SUV modelu pružiti snagu od 300 KS, pogon na sve točkove, unaprijeđeno vješanje i rekalibrisani sistem upravljanja na obje osovine.

Datum objave: 19/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook