Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Novi električni crossover

Mercedes-Benz EQB

Novi električni crossover

Potpuno novi električni crossover Mercedes EQB dijeliće platformu sa modelom GLB, a objavljene fotografije prikazuju njegov mogući izgled...

Prema informacijama u toku su finalni radovi na novom električnom crossoveru pod nazivom EQB. Ovaj najavljeni model bi trebao stići na tržište početkom naredne godine uporedo sa Mercedesom EQA, sa kojima se ponuda električnih vozila u gami ovog brenda povećava na četiri modela.

 

 

 

Novi crossover EQB će dijeliti zajedničku platformu sa konvencionalnim modelom GLB. Ovo znači da se bazira na modifikovanoj varijanti postojeće MFA2  platforme koju takođe koriste najnovija A Klasa, B Klasa i model CLA. Očekuje se da ponese električni pogonski sklop po ugledu na novi EQA, odnosno po jedan elektromotor na prednju i zadnju osovinu sa baterijom postavljenom u centralnom dijelu vozila.

 

 

 

 

Međutim, iako je konvencionalni GLB dostupan na tržištu kao sedmosjed, sa dva sklopiva sjedišta u prtljažnom prostoru, postoji mala vjerovatnoća da i EQB bude ponuđen u ovoj varijanti zbog dodatnog prostora neophodnog za postavljanje električnih motora i baterije. Detalji o pogonskoj jedinici EQB još uvijek nisu objavljeni, ali za očekivati je da ukupna jačina bude oko 273 KS pri 500 Nm obrtnog momenta kao i kod „bratskog“ modela EQA. Maksimalan domet sa jednim punjenjem baterije bi trebao biti oko 480 kilometara.

Datum objave: 11/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook