Naslovna > Automobili > Porsche > Macan > Novi električni SUV u fazi razvoja

Porsche Macan

Novi električni SUV u fazi razvoja

Proizvođač iz Stuttgarta je objavio zvanične fotografije novog električnog Macana koji bi trebao debitovati u toku 2023. godine...

Porsche je prvi put zvanično prikazao novu generaciju potpuno električnog SUV-a Macan. Proizvođač ističe da je početna faza razvoja završena i da je model sada spreman za testiranje na cesti. Električni Macan bi trebao biti predstavljen 2023. godine na novoj PPE platformi. Još uvijek nisu navedeni detaljni podaci o karakteristikama modela, ali je šef razvojnog tima Michael Steiner naveo da će poput Taycana nuditi napredne E-Performance karakteristike. Veliki broj komponenti je razvijen digitalno uz pomoć računara, a u Porscheu navode da im je to pomoglo da identifikuju i riješe probleme virtuelno, prije nego što se vozilo i našlo na cesti. Novi displej i koncept enterijera su razvijeni bez pravljenja fizičkog prototipa. Iako je Macan na novim fotografijama pod maskom, mogu se primijetiti opšti obrisi i izgled automobila.

 

 


Dizajnerski se primjećuje jasan uticaj Taycana, pa će nova generacija kompaktnog SUV-a iz Porschea imati zaobljeniji izgled prednjeg kraja sa tanjim prednjim svjetlima. Pored potpuno električne verzije Macana, u toku godine bi trebala biti predstavljena i standardna varijanta sa četvorocilindarskim i šestocilindarskim agregatima, ali se očekuje da bude bazirana na arhitekturi aktuelnog modela. Električni Macan će biti prvi model Volkswagen grupacije na PPE platformi i dijeliće istu sposobnost punjenja od 350 kW kao i Porsche Taycan. Očekuje se da Macan bude ponuđen sa različitim varijantama pogona i paketima baterija različitog dometa. Osnovna varijanta bi trebala biti opremljena zadnjim pogonom uz opcionu ponudu pogona na sve točkove sa dodatnim električnim motorom smještenim na prednju osovinu. Nova platforma je razvijena u saradnji sa Audijem, a u cilju postepenog prelaska sa motora sa unutrašnjim sagorijevanjem na električne motore obe verzije modela će još uvijek biti u ponudi u bližoj budućnosti.

Datum objave: 10/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook