Naslovna > Automobili > Aston Martin > Vantage > Novi F1 „Safety car“ ima mnogo dugmića i ekrana

Aston Martin Vantage

Novi F1 „Safety car“ ima mnogo dugmića i ekrana

Od 2021. godine, Aston Martin i Mercedes dijele dužnosti F1 sigurnosnog automobila, pri čemu potonji obezbjeđuje AMG GT Black Series. Iako je novi Vantage moćniji nego prije, njemački superautomobil i dalje ima prednost pošto raspolaže sa 720 KS...

Stari Vantage Formula 1 sigurnosni automobil bio je spor kao kornjača, prema šampionu Maxu Verstappenu. Aston Martin sada rješava nedostatak brzine sljedećom generacijom modela koji dobija ogroman porast snage od 153 KS za ukupnih 656 KS. Vidjećemo ga ovog vikenda na Velikoj nagradi Saudijske Arabije 2024. godine, gdje će mu se pridružiti i DBX707 F1 medicinski automobil. U poređenju sa putničkim Vantageom predstavljenim prošlog mjeseca, prilagođena verzija u ulozi F1 ima istaknut prednji splitter i robustan zadnji spojler. Ovi elementi su dio sveobuhvatnijeg aerodinamičkog kompleta koji takođe uključuje modifikovanu podnicu za bolji protok vazduha. Interesantno je da je čak i svjetlosna traka montirana na krovu preoblikovana radi bolje aerodinamike.

 

 

 


Kabina je podvrgnuta više od nekoliko promjena, jer, na primjer, standardna sjedišta su ustupila mjesto paru Recaro Pole Position korpica sa trkačkim pojasom za vozača Bernda Mayländera i njegovog saputnika. Aston Martin je prilagodio centralnu konzolu da primi mnoštvo dugmića za prekidače povezane sa obaveznim FIA sistemima. Tu su takođe i dva ekrana na strani suvozača koji prikazuju gdje su svi automobili pozicionirani na stazi, zajedno sa živim vremenima kruga, i slikom sa zadnje kamere. Lime Essence dekor korišćen širom kabine je ekskluzivan za Vantage F1 sigurnosni automobil i predstavlja pozdrav Aston Martinovom upečatljivoj boji i završnoj izradi u Racing Green.

 


Od 2021. godine, Aston Martin i Mercedes dijele dužnosti F1 sigurnosnog automobila, pri čemu potonji obezbjeđuje AMG GT Black Series. Iako je novi Vantage moćniji nego prije, njemački superautomobil i dalje ima prednost pošto raspolaže sa 720 KS. Osim što imaju istu ulogu, dva automobila imaju više toga zajedničkog pošto Vantage koristi bi-turbo 4.0-litarski V8 porijeklom iz AMG-a. Drugi putni model koji je pretvoren za F1 trkačku dužnost je AMG GT 63 S četvorovratni kupe koji djeluje kao medicinski automobil, smjenjujući se sa DBX707.

Datum objave: 05/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook