Naslovna > Automobili > Ford > Focus > Novi Focus RS

Ford 2015.

Novi Focus RS

Ove godine na ženevskom sajmu i Ford je predstavio svoj novi model Focus RS za 2015. Treća generacija Focusa je najsnažnija do sada a umjesto da se snaga motora prenosi samo na prednju osovinu, kao što je bila praksa kod prethodnih modela, RS sada ima pogon na sva 4 točka …

Povezan je sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, motor se okreće na 6,800 obrtaja, te se za pogon koristi četvorocilindrični 2,3 litarski EcoBoost koji proizvodi preko 320 KS. Prethodni Focus RS opremljen 2,5 litarskim motorom sa 301 KS i od 0 do 100 km/h stiže za 5,9 s, tako da je sigurno da će novi model biti još brži. Novina je da je Ford odlučio da uvede Dynamic Torque Vectoring pogon na sva 4 točka kako bi svih 320+ KS novog modela bilo iskorišćeno na pravi način. Ovaj sistem omogućava da se do 70% obrtnog momenta distribuira na zadnju osovinu, gdje se, prema potrebi, snaga takođe može raspoređivati na svaki točak. Iz Forda navode da je na taj način unapređena upravljivost i stabilnost automobila u krivinama, naročito pri velikim brzinama.

 

Takođe, Focus RS ima specijalno sportsko oslanjanje koje se može podesiti za vožnju po trkačkoj stazi. Što se tiče guma važno je naglasiti da je Ford u saradnji sa Michellin kompanijom razvio gume za visoke preformanse, dimenzija 235/35 R19. Ipak standardni automobil je opremljen pneumaticima Pilot Super Sport, dok su za pistu na raspolaganju opcione Pilot Sport Cup 2 gume. Spoljašnjost je ponuđena u 4 posebne boje: Nitrous Blue, Frozen White, Absolute Black i Stealth Gray, dok je primjerak sa fotografija iz promotvnih razloga ofarban u Liquid Blue nijansu koju smo vidjeli na konceptu novog Forda GT.

 

Datum objave: 12/03/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook