Naslovna > Automobili > Rodin > FZERO > Novi hiperautomobil u fazi testiranja

Rodin FZERO

Novi hiperautomobil u fazi testiranja

Rodin Cars je predstavio FZED, svoj prvi model namijenjen isključivo trkačkoj stazi, 2021. godine. FZEDF je inspirisan Formulom 1 i baziran je na konceptnom automobilu Lotus Type 125 iz 2012. godine. Pokreće ga prilagođeni Cosworthov V8 motor koji može razviti impresivnih 675 konjskih snaga. Iako je FZERO sljedeći korak u evoluciji, zbog nešto dužeg razvoja njegov debi na trkačkoj stazi je bio malo odložen. Rodin planira proizvesti samo 27 primjeraka, a cijene još uvijek nisu objavljene...

Iako je još u fazi testiranja i razvoja, Rodin FZERO već sada izaziva zadržavanje daha i iako je predstavljen još prošle godine, model je nedavno imao svoj debi na stazi u svojoj domovini - Novom Zelandu. Rodin FZERO može vas navesti da povjerujete da je to vozilo s nultim emisijama. Međutim, ovaj jednosjed skriva 4,0-litarski V10 RC.TEN turbo agragat koji razvija 1.013 KS pri 9.500 obrtaja u minuti, a podržava ga elektromotor od 176 KS. Snaga se prenosi na točkove putem 8-stepenog automatskog mjenjača, dok je maksimalna brzina 360 km/h.

 

 

 


Neil Brown Engineering je napravio dva prototipa motora u Velikoj Britaniji, a isti su proizvedeni u fabrici Rodin Cars. S obzirom na uzbuđenje zbog potencijala svog lagano kompaktnog 10-cilindarskog agregata u V konfiguraciji, Rodin planira ponuditi RC.TEN i drugim trkačkim serijama automobila. Dizajniran i proizveden na Novom Zelandu, FZERO sa zatvorenim kokpitom je hiperautomobil sa otvorenim točkovima i jednim centralno postavljenim sjedištem. Jednom rječju – pravi trkački bolid. Ovo je drugi projekat koji je Rodin Cars razvio u svom najsavremenijem postrojenju u blizini Mount Lyforda, koje uključuje tri posebno izgrađene staze za testiranje, kao i visokotehnološki proizvodni pogon.

 


Lice iz sijenke koje stoji iza ovog projekta je David Dicker, tehnološki milijarder i strastveni trkač. On je bio taj koji je vozio FZERO na njegovom prvom "raspuhivanju" ventila na stazi i istovremeno potpisnik dizajna ovog neobičnog hiperautomobila. Ipak, FZERO je tek na početku i pred njim su još hiljade i hiljade kilometara testiranja na stazi prije nego što krene u proizvodnju, ali i na trke.

Datum objave: 12/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook