Naslovna > Automobili > Jaguar > XF > Novi Jaguar XF

Predstavljen u vazduhu

Novi Jaguar XF

Iako je zvanična premijera nove generacije Jaguara bila zakazana za predstojeći sajam automobila u New Yorku ipak ,na najspektakularniji način do sada, u Londonu je predstavljena je nova limuzina sa znakom Jaguara …


Preko dva zategnuta kabla, iznad rijeke Temze u vazduhu, održana je spektakularna promocije novog Jaguara XF, koju je provozao kaskader sa jedne na drugu stranu rijeke. Ono što se moglo primijetiti na prvi pogled je to da nova limuzina nije drastično izmijenjena kada je spoljašnjost u pitanju. Međutim iz ove kopanije su rekli da su najviše radili na unaprijeđenju aerodinamičkih karakteristika pa je tako sada koeficijent otpora vazduha sada 0,26. Može se reći da je modernizacija dosta dovela do toga da Jaguara sada izgleda veći jer podsjeća na povećani Jaguar XE.

 

Zbog svoje konstrukcije koja se satoji od 75% aluminijuma, XF je i do 190 kg lakši od prethodnika. Automobil je sada 7 mm kraći i 3 mm niži od aktuelne verzije, dok je međuosovinsko rastojanje poraslo za 51 mm i iznosi 2.960 mm, čime su putnici na zadnjim sjedištima dobili dodatni prostor za koljena. Jaguar potrudio da konstruktivna i mehanička unaprijeđenja budu značajna, iako stilske promjene i nisu toliko upečatljive. Novi Jaguar XF pokreće 3.0 litarskog V6 benzinski motor sa kompresorom koji proizvodi 380 ks (279 kW) i 450 Nm maksimalnog obrtnbog momenta. Osnovna dizelska verzija je 2.0 litarski turbo motor sa 163 ks (120 kW) i 380 Nm, međutim za one koji vole bržu vožnju tu je i snažnija varijantu sa 180 ks (132 kW) i 430 Nm, dok je najjači dizelaš  3.0 litarski twin-turbo V6 koji razvija 300 ks (220 kW) i čak 700 Nm.

Kada je unutrašnjost u pitanju dominira jednostavnost i svedene linije, a mnogim komandama može se pristupiti putem velikog ekrana InControl Touch Pro multimedijalnog sistema, dijagonale 10,2 inča.

Datum objave: 01/04/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook