Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > CLE > Novi kabriolet za vožnju sa stilom tokom čitave godine

Mercedes-Benz CLE

Novi kabriolet za vožnju sa stilom tokom čitave godine

Kako bi se spriječilo pregrijavanje kožnih sjedišta tokom ljeta, primijenjen je poseban premaz koji reflektuje infracrvene zrake. Zahvaljujući ovom premazu, kožna sjedišta će biti čak do 12 stepeni hladnija na direktnoj sunčevoj svjetlosti u poređenju s neobrađenom standardnom kožom...

Novim CLE kabrioletom, Mercedes-Benz nastavlja svoju dugogodišnju tradiciju automobila sa otvorenim krovom i četiri sjedišta. Ovaj elegantni kabriolet kombinuje sofisticiran dizajn, pametnu tehnologiju i vrhunsku opremu kako bi pružio nezaboravan doživljaj vožnje. Baziran na sportskom modelu CLE Coupe, CLE kabriolet uspješno spaja dinamične karakteristike vožnje s visokim nivoom svakodnevne udobnosti, omogućavajući uživanje na otvorenom tokom cijele godine. Predstavljanje na tržištu u Evropi planirano je za kraj aprila 2024. godine. Ovaj model dolazi s inovativnim Aircap električnim sistemom deflektora vjetra i Airscarf sistemom grijanja prostora oko glave kao standardnom opremom. Oba sistema su dodatno unaprijeđena, pružajući udobnost i ugodnost tokom vožnje sa otvorenim krovom čak i pri niskim vanjskim temperaturama.

 

 

 


Standardno prilagođeni akustični meki krov dodatno poboljšava praktičnost CLE kabrioleta tokom cijele godine. Dostupan je u crnoj, crvenoj ili sivoj boji, pružajući estetsku fleksibilnost vozačima. Višeslojna struktura sa opsežnom izolacijom osigurava optimalnu toplotnu udobnost u svim godišnjim dobima, dok istovremeno smanjuje buku vjetra i buku vožnje. Meki krov se može otvoriti i zatvoriti u roku od 20 sekundi, čak i dok se vozilo kreće brzinom do 60 km/h. Ova brza i praktična funkcija omogućava vozačima da brzo prilagode vožnju u skladu s vremenskim uslovima ili svojim željama. Za dodatnu udobnost, meki krov se sada pokreće isključivo električnom energijom, što ga čini još tišim u radu. Dodatno, standardno ugrađena motorizovana pregrada sa valjcima automatski odvaja preklopljeni mekani krov od preostalog dijela prtljažnika, pružajući više prostora za odlaganje i olakšavajući pristup prtljažniku.

 


Svi motori u novom CLE kabrioletu su blagi hibridi, opremljeni integrisanim starter-generatorom i 48-voltnim ugrađenim električnim sistemom. Ponuda motora obuhvata četvorocilindarske jedinice, ali i impresivni 3,0-litarski redni šestocilindarski benzinski motor na vrhu spektra snage. Unutrašnjost vozila dominira slobodnostojećim 12,3-inčnim potpuno digitalnim displejom i 11,9-inčnim centralnim ekranom orijentisanom ka vozaču u portretnom formatu, privlačeći poglede svojim modernim dizajnom i funkcionalnošću. Centralni displej može biti električno nagnut od 15 do 40 stepeni kako bi se smanjio odsjaj koji ometa kada je mekani krov spušten. Osim toga, opcionalno dinamičko ambijentalno osvjetljenje dodatno obogaćuje unutrašnjost. Trake svjetlosti protežu se iz kokpita preko vrata i zadnjih bočnih panela do straga, stvarajući elegantan i suptilan ambijent. Dodatni stilski dodaci uključuju presvlačenje gornjeg dijela kontrolne table, pojasnih linija i mekog poklopca za odlaganje stvari crnom vještačkom napa kožom, dodajući dodatni nivo luksuza i elegancije.

 


Čak i kada je krov zatvoren, unutrašnjost ostaje prijatno hladna zahvaljujući hladnim presvlakama sjedišta. Prednja sjedišta, posebno razvijena za CLE model, imaju integralni dizajn sportskih sjedišta, pružajući vrhunsku udobnost i podršku. U kombinaciji sa opcionim Burmester 3D surround sistemom zvuka, svako sjedište ima dva zvučnika u nivou sa naslonima za glavu, što omogućava impresivno muzičko iskustvo uz "Dolby Atmos" i "Spatial Audio" sisteme. Ukupno, ovaj premium zvučni sistem ima čak 17 zvučnika. CLE kabriolet dolazi kao najveći kabriolet u svom segmentu, s impresivnim dimenzijama: dužine 4.850 mm, širine 1.861 mm, visine 1.424 mm i međuosovinskog rastojanja od 2.865 mm. Putnici na zadnjim sjedištima posebno će uživati u dodatnih 25 mm na međuosovinskom rastojanju, što rezultira s dodatnih 72 mm prostora za koljena i 19 mm više prostora za ramena i laktove. To čini kabriolet znatno prostranijim od C-Klase kabrioleta. Prtljažnik ima zapreminu od 385 litara (295 litara s spuštenim krovom), što ga čini izuzetno praktičnim za svakodnevnu upotrebu. Dodatno, prtljažni prostor se može proširiti preklapanjem naslona zadnjih sjedišta u razmjeri 60:40. Pristup prtljažniku je beskontaktan i potpuno automatski zahvaljujući HANDS-FREE ACCESS sistemu, što dodatno olakšava korištenje i pristup prtljažniku.

Datum objave: 06/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook