Naslovna > Vijesti > Novi koncept automobil na vodonik

Toyota objavila kompjuterske rendere

Novi koncept automobil na vodonik

Pored kompjuterskih renderinga, Toyota je objavila i tehničke detalje o svom novom koncpetu FVC…

Toyota je za 2015. godinu najavila jedan potpuno novi model, koji na prvu možda i ne izgleda tako dizajnerski svježe , te izgleda poprilično konvencionalno. Međutim, prvi kompjuterski rendering ovog automobila pokazao je kako će Toyota sa svojim novim modelom prosto da oduševi sve. Riječ je o automobilu koji nije zamišljen da osvaja nagrade na raznim poljima, već da auto – industriju osvoji svojom novom tehnologijom.

 

Za dopunu pogonskog goriva , odnosno vodonika, ovog automobila, potrebno je samo tri minute. Nakon toga, automobil može da pređe bar 500 kilometara, naravno, ako je vjerovati tehničkim i fabričkim podacima. Novi Toyotin koncpet može da se pohvali sa dva rezervoara.

 

FCV koncpet dugačak je 4.870, širok 1.810 a visok 1.535 milimetara. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.780 milimetara, što nam odmah govori da bez problema ovaj automobil može da preveze četiri odrasle osobe.

 

Ukoliko ćemo vjerovati čelnicima Toyote, čini se kako je ovaj koncpet u stanju da samo sa jednim rezervoarom zadovolji sedmodnevne potrebe za električnom energijom prosječnog japanskog domaćinstva. Premijeru ovog koncepta možemo očekivati na Sajmu automobila u Tokju, krajem novembra mjeseca ove godine. 

Datum objave: 05/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook