Naslovna > Vijesti > Novi Malibu napravio milion testnih milja

Chevrolet

Novi Malibu napravio milion testnih milja

Inženjeri koji su radili na novom Chevrolet Malibuu netom su prije svjetskog predstavljanja prošli jubilarnih milijun milja (1,6 milijuna kilometara) cestovnog testiranja. Toliko se, naime, skupilo u 22 mjeseca testne vožnje na šest kontinenata.

Opsežan razvojni i proces vrednovanja osiguravaju da ukupan osjećaj vožnje, upravljanje, udobnost, kvaliteta i trajnost novog Malibua budu na visini kada krene proizvodnja. Malibu će se prodavati u gotovo stotinu država na šest kontinenata, čime će biti Chevroletova prva globalna srednje velika limuzina.

 

„Kada provedete toliko vremena u automobilu, naučite puno o njemu – i to je upravo smisao“, rekao je Mark Moussa, globalni šef inženjerskog tima. „U posljednjih osamnaest mjeseci, svake minute svakoga dana, netko je negdje na svijetu vozio Malibu, i to sve kako bi ga učinio najboljim mogućim automobilom.“Milijun testnih milja sakupljeno je od prvog tromjesečja 2010. grupom od 170 pretprodukcijskih vozila koja su svakog mjeseca zajedno prošla u prosjeku nešto više od 45.450 milja (73.145 km).

 


Testni režim za Malibu bio je u skladu s GM-ovim standardima za ocjenjivanje novih vozila, no globalna priroda ovog projekta dala mu je na težini. U usporedbi s testiranjem novog vozila za jedno tržište, ovdje je načinjeno više voznih prototipova koji su predstavljali 13 kombinacija motora i brojnih paketa opreme s kojima će se Malibu prodavati širom svijeta.

Velik broj različitih tržišnih zahtjeva pomogao je da se kolektivni brojač prijeđenih kilometara ovog projekta brzo nađe na sedam znamenaka.

General Motors je rane prototipove radio ručno u Sjedinjenim Državama i slao ih u razne dijelove svijeta. Vozili su ih na GM-ovim testnim poligonima u Sjevernoj Americi kao i na autocestama, otvorenim i lokalnim cestama po Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji, Južnoj Koreji, Kini, Ujedinjenom Kraljevstvu, Dubaiju i Njemačkoj.

Razvojna faza pretprodukcijskih verzija Malibua bila je takva da su pogonski sustavi, ovjesi i ostali ključni elementi tih automobila već dobili zeleno svjetlo za punu proizvodnju. 24-satna testna vožnja pomogla je da se dodatno fino ugodi ukupna dinamika performansi, odsutnost buke u unutrašnjosti, udobnost sjedala, vozna svojstva i ostalo.

Tijekom testiranja Malibui su voženi Dolinom smrti po najvećoj ljetnoj vrućini kako bi se ispitala učinkovitost klimatizacije, kao i po vrhovima Stjenjaka radi testiranja ponašanja na velikim visinama. Automobili su na stotine milja proveli i u vožnji tipa „kreni – stani“ u gradskoj gužvi Chicaga i Seoula, te po brojnim brežuljcima Sjeverne Karoline kako bi se provjerila udobnost sjedala i ostali čimbenici važni prilikom dugih vožnji.

 

 

Na korejskom i drugim azijskim tržištima tijekom monsunske sezone česte su jake kiše, pa se u tim zemljama često sreću betonske ceste izbrazdane kanalima koji služe za odvođenje vode. Vrlo su učinkovite tijekom kišne sezone, no vožnja po njima kada je vrijeme suho bila je za inženjere popriličan izazov, najviše zbog buke koja pritom nastaje.

„To je buka koju nije lako izolirati, a baš je na frekvenciji koja je ljudskom uhu vrlo neugodna“, rekla je Kara Gordon, inženjerka za akustiku. „No to je stvarnost vozača na tim tržištima. Kako akustičke performanse vozila uvelike sudjeluju u percepciji kvalitete, jedan od ključnih dijelova razvoja bio je učiniti da se Malibu vozi takvim izbrazdanim cestama što je tiše moguće.“

Završno ugađanje podvozja europske varijante Chevrolet Malibua napravljeno je u Njemačkoj. Vrednovanje je uključivalo tjeranje automobila do samog ruba mogućnosti na poligonima bivše zrakoplovne baze koji su danas pretvoreni u testnu stazu. Ukupno je prijeđeno oko 3.000 kilometara pri određivanju koje postavke podvozja najbolje odgovaraju europskim cestama. Dodatna testiranja na europskom tlu bila su fokusirana na podešavanje motora i prijenosa te Malibuov navigacijski i radijski sustav.

I dok je većina tih pretprodukcijskih automobila bila u pogonu gotovo 24 sata dnevno, neki od njih uopće nisu prošli puno kilometara. Razvojni modeli u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama voženi su kroz bazene sa slanom vodom, a zatim stavljeni u posebne komore u kojima se simuliraju uvjeti nalik na godine korozije i vožnju u zimskim uvjetima. Drugi su pak bili parkirani pod nemilosrdnim suncem Arizone da bi se vidjelo kako će se materijali u kabini ponašati na iznimnoj vrućini.

„Nikada ne bismo došli do nekih detalja da nismo vozila doista stavili na cestu“, rekao je Moussa. „Naših milijun testnih milja trebalo bi uvjeriti svakoga da se isplati kupiti novi Malibu.“

Osma generacija Chevrolet Malibua u Europi će dolaziti opremljena 4-cilindričnim 2.0-litarskim dizelskim ili 2.4-litarskim benzinskim motorom. Malibu će u Bosni i Hercegovini biti predstavljen u drugoj polovici godine.
 

Datum objave: 25/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook