Naslovna > Automobili > Volkswagen > Taigo > Novi model iz Wolfsburga dolazi i na evropsko tržište

Volkswagen Taigo

Novi model iz Wolfsburga dolazi i na evropsko tržište

Novi kompaktni crossover je baziran na T-Crossu, a na tržištima Meksika i Južne Amerike je već predstavljen pod imenom Nivus. Premijera za evropsko tržište se očekuje u toku godine...

Automobil je baziran na na MQB A0 platformi Volkswagen grupe za kompaktne automobile i zasnovan je na istoj strukturi kao i kompaktni SUV T-Cross i gradski Polo. Taigo je sa svojih 4.266 mm nešto duži od T-Crossa, ali je linija krova snižena za oko 10 mm. Trebao bi da predstavlja dizajnersku opciju koja bi se u rastućem segmentu mogla suprotstaviti rivalima poput Toyote C-HR. U Volkswagenu su istakli da će Taigo biti ponuđen sa TSI benzincima, koji će se kretati od 1.0-litarskog trocilindraša u verzijama snage od 95 i 115 KS do 1,5-litarskog četvorocilindarskog agregata koji razvija 150 KS. Full LED svjetla će se nuditi kao dio standardne opreme, a u ponudi će se naći i napredni sigurnosni sistemi, kao i digitalni kokpit kakav je viđen u T-Crossu i novom Polu.

 

 


Infotainment će sadržati prodavnicu aplikacija i ugrađen Wi-Fi, a u cilju pouzdanosti i dugotrajnosti, imaće i izvjestan nivo otpornosti na vodu. Na špijunskim fotografijama je automobil uhvaćen u potpunosti bez maske, pa se jasno može vidjeti opadajuća linija krova sa izraženim spojlerom i LED svjetlosnim potpisom koji se prostire čitavom širinom vozila. Činjenica da automobil nije bio maskiran i nije toliko iznenađujuća, jer je model već predstavljen na tržištima Meksika i Južne Amerike pod imenom Nivus. Zvanično predstavljanje modela za evropsko tržište se očekuje kasnije u toku godine, a proizvodnja bi trebala biti započeta u španskoj Pamploni, gdje se proizvode i Polo i T-Cross.

Datum objave: 19/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook