Naslovna > Automobili > Dacia > Spring Electric > Novi model sa niskom cijenom

Dacia

Novi model sa niskom cijenom

Iz Dacie je zvanično saopšteno da će oni narednih godina značajno proširiti svoju gamu vozila, a u te planove se uklapa i proizvodnja malog, gradskog automobila

Oni koji prate automobilsku industriju znaju da će Dacia u narednom periodu značajno proširiti svoju gamu modela. Međutim ono što se ne zna jeste koji će to modeli biti i koji segment će zauzeti, izuzmemo li model Lodgy koji je imao svojevrsnu pretpremijeru na takmičenju Andros Trophee.

 

Upravo prilikom tog takmičenja Renaultov direktor Eric Pasqui potvrdio je da se intenzivno radi na razvoju potpuno novog modela. Pasqui je vješto izbjegavao odgovore o detaljima, ali neke stvari su izašle na površinu. Pod radnim imenom Dacia City razvija se mali, gradski automobil koji će se na tržištu pojaviti 2014. godine i to sa nevjerovatnom cijenom od oko 5000 Eura. Za taj novac, dobiće se osnovni model koji u paketu neće imati elektrifikovana stakla, CD mp3 i sl. S obzirom da se na Loganovoj platformi razvilo već nekoliko modela, novi automobil će dobiti i novu platformu. Pretpostavljalo se da će to biti Twingova platforma, no izvjesnije je da će se Dacia City razviti na modelu Nissan Micra. Iz ovog možemo zaključiti da će automobil biti manji od Sandera, ali veći od Twinga. Dizajnerski će automobil biti naslonjen upravo na Micru, ali će u gami agregata imati provjerene motore sa znakom Renaulta. Tu će se naći 1,2- litarski 16V motor sa 75KS i poznati 1,5-lidarski dCi sa 65 KS. 

Datum objave: 06/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook