Naslovna > Automobili > Volkswagen > Passat > Novi model u liftback varijanti najavljen za 2023. godinu

Volkswagen Passat

Novi model u liftback varijanti najavljen za 2023. godinu

Tradicionalne porodične limuzine su izgubile veliki dio tržišta ekspanzijom Crossover i SUV modela, ali u Volkswagenu najavljuju da neće odustati od Passata u Evropi...

Nova generacija predstavnika njemačkog proizvođača u D segmentu će biti predstavljena za dvije godine, čime je potvrđeno da neće biti gašenja ovog modela. Pitanja o budućnosti Passata su počela da se postavljaju u javnosti nakon najave o prestanku proizvodnje novog Mondea i prelaska Citroena C5 u klasu crossovera. U Volkswagenu su ipak najavili da će zadržati model u gami i da će novi Passat biti predstavljen 2023. godine, ali će proizvodnja i prodaja za američko tržište biti zaustavljena. Novi Passat će koristiti MQB platformu u nešto pametnijem pakovanju koja će omogućiti isti međuosovinski razmak kao Škoda Superb i povećanje prostora na zadnjoj klupi, te veći kapacitet prtljažnog prostora.

 

 


Pretpostavlja se i da će Nijemci odustati od koncepta klasične limuzine i ponuditi Passat u liftback i karavanskoj varijanti. Paleta agregata će biti pojačana plug-in hibridima sa električnim dometom do 100 km u cilju ispunjavanja ekoloških standarda i smanjenja potrošnje, a navodi se i da bi se snaga mogla kretati između 200 i 240 KS uz opcioni 4Motion pogon na sve točkove. U skladu sa dosadašnjom politikom njemačkog proizvođača, ni Passat neće dobiti potpuno električnu verziju, već će biti predstavljen potpuno novi električni automobil u istoj klasi, koji će nositi prefiks ID. i biti baziran na ID. Space Vizzion konceptu.

Datum objave: 29/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook