Naslovna > Automobili > Opel > Movano > Novi Opelov kombi električan i još inovativniji

Opel Movano

Novi Opelov kombi električan i još inovativniji

Novi Movano ima prikladan pogon za svaki korisnički profil. Kao vozilo bez lokalnih emisija, Movano Electric postavlja standarde, od motora sve do baterije...

Novi Opel Movano je spreman za izazovne terenske uslove radnog okruženja koji ga očekuju. Sa širokim spektrom stilova karoserije, prostorom za teret do 17 m3 i nosivošću do dvije tone, ovaj najveći među laganim privrednim vozilima marke Opel oduvijek je ostavljao snažan utisak. Novi Movano zadržava sve vodeće kvalitete u svojoj klasi, a dodaje i neke nove, uključujući napredne sisteme pomoći vozaču koji omogućavaju automatiziovanu vožnju nivoa 2. No, prije svega, Opel je lansirao novi model Movano Electric, bez lokalnih emisija, nastavljajući svoju strategiju elektrifikacije - sa većom snagom i dužim dometom. Novi električni transporter pokreće izuzetno snažan elektromotor snage 200 kW / 270 KS i obrtnog momenta od 400 Nm. Zahvaljujući novoj bateriji kapaciteta 110 kWh, Movano Electric može preći do 420 kilometara (WLTP1) bez potrebe za zaustavljanjem punjenja. On se pokazuje kao sposoban i pouzdan partner čak i na dužim putovanjima. Dodatnu praktičnost pruža utičnica od 230 V na instrument tabli, omogućavajući napajanje ili punjenje električnih uređaja.

 

 

 


Električni motor Opel Movana isporučuje impresivnih 200 kW / 270 KS snage. Maksimalni obrtni moment koji je dostupan odmah prilikom pritiska na papučicu gasa povećao se sa 260 Nm na 400 Nm, što znači da Movano Electric može snažno ubrzati čak i pod punim opterećenjem i postići brzinu do 130 km/h. Baterija kapaciteta 110 kWh omogućuje domet do 420 km (prema WLTP standardu). Vozači Movano Electric mogu birati između tri režima vožnje prema svojim preferencijama: "Normalni" (ograničen na izlaznu snagu od 160 kW), "Ekološki" za optimizaciju dometa (120 kW) i "Snažni" režim za maksimalne performanse (200 kW). Vozači takođe mogu postaviti četiri nivoa rekuperacije energije pri kočenju pomoću ručice na upravljaču. Novi Movano Electric dolazi sa ugrađenim trofaznim punjačem od 11 kW za punjenje naizmjeničnom strujom kao standardnom opremom, a takođe je prvi Opel sa opcijom punjenja istosmjerne struje do 150 kW. Na javnoj stanici za brzo punjenje, potrebno je samo 55 minuta da se napuni 80% kapaciteta baterije. Dodatnu praktičnost pruža opcija nove utičnice od 230 V, omogućavajući punjenje uređaja poput prenosnih računara, baterija električnih alata, tableta i drugih uređaja male snage, koristeći struju snage do 150 W. Utičnica je postavljena na centralnom dijelu ploče s instrumentima i lako je dostupna osobama na prednjim sjedištima.

 


Novi Opel Movano se ističe u segmentu alternativnih pogona, jer će od 2024. godine biti dostupan kao Movano HYDROGEN, predstavljajući Opelov najveći laki privredni voz (LGV) s mogućnošću vožnje na vodonik bez lokalnih emisija, uz brzo punjenje. Ovo inovativno vozilo na vodonik ima domet do 400 km (WLTP standard) i može se napuniti za svega pet minuta. Pored toga, u paleti pogonskih sistema, Movano će nuditi i tri visoko efikasne turbo-dizelske jedinice. Snaga motora može varirati između 88 kW / 120 KS, 103 kW / 140 KS ili 132 kW / 180 KS, a, u zavisnosti od snage, može se kombinovati s automatskim mjenjačem sa osam brzina. Uz aerodinamičke optimizacije na karoseriji, ovi pogoni omogućavaju smanjenje potrošnje goriva za 9% u poređenju sa prethodnim motorima, čime Movano postavlja standarde u efikasnosti goriva i emisijama CO2.

 


Novo okruženje vozača Opel Movana je vrhunski opremljeno, svestrano i ujedno udobno. Kokpit najvećeg Opelovog vozila doživio je potpuni redizajn kako bi bio još ergonomskiji i, prije svega, bolje povezan sa savremenim tehnologijama. Sve ključne informacije sada se mogu prikazati na potpuno digitalnom 7-inčnom ekranu u boji, koji je podesiv prema preferencijama vozača. Ovaj ekran može prikazivati čak i trodimenzionalne karte navigacionog sistema. Upravljanje novim sistemom informacija i zabave, kao i navigacionim sistemom, jednostavno je putem 10-inčnog ekrana osjetljivog na dodir, smještenog na sredini vrha centralne konzole. Kompatibilni pametni telefoni se mogu bežično povezati putem aplikacija Apple CarPlay i Android Auto. Navigacija je dodatno olakšana trodimenzionalnim mapama od strane TomTom®. Sistemom prepoznavanja prirodnog glasa moguće je upravljati najvažnijim funkcijama, pružajući dodatnu praktičnost vozačima. Pored toga, polica na centralnoj konzoli za bežično punjenje pametnih telefona posebno je praktična za dostavljače i druge profesionalce koji često koriste mobilne telefone u poslovne svrhe.

 


Svestranost je ključna karakteristika novog Movana, ne samo u smislu raznovrsnosti njegovih varijanti i opcija za teretni prostor, već i po pitanju unutrašnjosti. Opciona "Eat & Work" klupa transformiše kokpit u ergonomski upravljan radni prostor. U samo nekoliko jednostavnih koraka, suvozačko sjedište može postati pokretna radna površina, idealna za postavljanje prenosnog računara. Na taj način, Movano može postati prava mobilna kancelarija. Sjedište može takođe poslužiti kao mali stol sa držačem za čašu, što je idealno rješenje za brze pauze ili odmor. Uz funkcije zaključavanja i "ulaz i kretanje bez ključa", vozač više ne mora izvlačiti ključ iz džepa kako bi otvorio, pokrenuo ili zaključao svoj Movano.

Datum objave: 28/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook