Naslovna > Automobili > Škoda > Epiq > Novi ulazni električni model

Škoda Epiq

Novi ulazni električni model

Počevši od 2025. godine, proizvodnja Škode Epiq će se obavljati u fabrici Volkswagen Grupe u Pamploni, Španija, zajedno s modelima Volkswagen ID.2 i Cupra Raval...

Češki proizvođač automobila Škoda predstavio je svoj novi ulazni električni model pod nazivom Epiq. Ovaj subkompaktni električni SUV, planiran za 2025. godinu, obećava se prostranom unutrašnjošću i dometom većim od 400 kilometara, počevši od osnovne cijene od 25.000 evra. Škoda je predstavila ovaj automobil tokom svoje godišnje konferencije za medije, na kojoj su takođe obznanjeni finansijski rezultati kompanije i budući strateški planovi. Iako se očekivalo da će češki brend predstaviti kompaktni SUV Elroq, koji se očekuje ove godine kao električnu alternativu modelu Karoq, umjesto toga prisutni su imali priliku vidjeti Epiq. Epiq dolazi kao ekvivalent nadolazećeg Volkswagenovog modela ID.2 i Cupra Ravala.

 

 

 


Epiq je dug oko 4,1 metra, što je slično dužini modela Fabia. Njegov eksterijer prati novi dizajnerski jezik nazvan Modern Solid, koji donosi podignutiji izgled i prepoznatljivi LED svjetlosni potpis. Ovaj model podsjeća na manju verziju Škodinog koncepta Vision 7S iz 2022. godine, s karakterističnim "Tech-Deck Face" prednjim dijelom umjesto tradicionalne maske. Koncept je obojen u Moon bijelu boju s diskretnim narandžastim detaljima i futurističkim trokrakim naplacima. Povećane zaštitne ploče služe i kao usisnici, dok se na krovu nalaze nosači, a plastične obloge naglašavaju avanturistički stil modela. Ostaje da se vidi koliko od ovih detalja će biti zadržano u finalnoj produkcijskoj verziji. Iako je "kompaktnih dimenzija točkova", Epiq će, prema obećanju, pružiti "epsku količinu prostora". Unutrašnjost sa pet sjedišta biće upotpunjena prostranim prtljažnikom zapremine 490 litara. Škoda planira široku primjenu održivih materijala u unutrašnjosti, u skladu sa svojom budućom strategijom, zajedno s raznim Simply Clever funkcijama kako bi se poboljšale praktične karakteristike vozila.

 


U fokusu minimalističke armaturne ploče nalazi se veliki ekran infotainment sistema, koji je uparen s manjim digitalnim instrument klasterom. Ostale značajne karakteristike uključuju futuristički dvokraki upravljač s integriranim dugmadima, ultra tankim ventilacijskim otvorima, mobilnim digitalnim ključem i pretincem za bežično punjenje mobilnih uređaja smještenim ispod grupe fizičkih dugmadi na centralnoj konzoli. Škoda nije otkrila tehničke specifikacije osim dometa većeg od 400 kilometara, ali je potvrđeno da će automobil podržavati dvosmjerno punjenje. To će vlasnicima omogućiti korištenje baterije za napajanje elektroničkih uređaja i kućanskih aparata.

 


Počevši od 2025. godine, proizvodnja Škode Epiq će se obavljati u fabrici Volkswagen Grupe u Pamploni, Španija, zajedno s modelima Volkswagen ID.2 i Cupra Raval. Ova tri subkompaktna električna automobila će koristiti novu verziju MEB platforme, te se očekuje da će dijeliti iste opcije pogona i baterije. Škoda u narednim godinama planira investirati 5,6 milijardi dolara u električnu mobilnost, te planira predstaviti šest električnih modela do kraja 2026. godine. Ipak, češka kompanija će nastaviti razvoj drugih pogonskih sklopova, uključujući visokoefikasne motore s unutrašnjim sagorijevanjem, blage hibridne i plug-in hibridne pogone. Konkretno, Škoda će nuditi modele sa SUS motorima sve dok postoji potražnja za njima od strane kupaca, i dok pravni okvir dozvoljava njihovu prodaju.

Datum objave: 15/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook