Naslovna > Automobili > BMW > Serija 5 > Novi veći, snažniji i opasniji karavan

BMW i5 i serija 5 Touring

Novi veći, snažniji i opasniji karavan

Kada su u pitanju dimenzije, novi Touring model je duži za 97 mm, širi za 32 mm i viši za 17 mm u poređenju s prethodnikom. Takođe, međuosovinsko rastojanje je duže za 20 mm u novoj verziji...

BMW-ova Serija 5 proširuje svoju ponudu s predstavljanjem nove Touring verzije, koja prati korake nedavno redizajniranog sedana, ciljajući na tržište kao privlačna alternativa SUV modelima. Karavan zadržava suptilne promjene koje su uočljive na redizajniranom modelu, uključujući "blage" oblike umjesto oštrih linija i istaknute površine. Isto tako, ističe se naglašena prednja rešetka koja će biti dostupna s opcionalnim BMW Iconic Glow konturiranim osvjetljenjem. Dizajn obuhvata i snažnu liniju bokova te blago nagnutu krovnu liniju, dok zadnji dio karakteriše ugao nagiba i tanka zadnja svjetla. U standardnoj opremi dolaze felge veličine 18 i 19 inča, dok je opcionalno dostupan set od 21 inča. Kupci mogu birati između M Sport, M Sport Pro i M Carbon Exterior paketa opreme.

 

 

 


U unutrašnjosti, BMW Serije 5 Touring dolazi s poznatim Curved Display-om koji obuhvata 12,3-inčni digitalni instrument klaster i 14,9-inčni infotainment sistem. Veći ekran podržava BMW Operating System 8.5, što omogućava funkcije poput video streaminga i AirConsole gaminga. Kupcima će biti na raspolaganju i Android Auto i Apple CarPlay sistemi. Detalji o opremi će biti objavljeni prije zvaničnog lansiranja planiranog za maj, ali već je poznato da će karavan imati sportska sjedišta i novi upravljač s ravnijim donjim dijelom. Takođe, unutrašnjost će biti "potpuno veganska", čak i u standardnoj opremi. Velika prednost Serije 5 Touring je prostor za prtljag, sa zapreminom od 570 litara, koja se može proširiti na 1.700 litara obaranjem stražnjih sjedišta. Dodatni prostor ispod dna prtljažnika i automatska vrata prtljažnika dodatno olakšavaju utovar i istovar.

 


Kupcima će biti na raspolaganju širok asortiman opcija, uključujući stakleni panoramski krov i BMW Individual Merino kožu. Takođe će moći odabrati premium ozvučenje Bowers & Wilkins sa 18 zvučnika, kao i BMW Interaction Bar. Redizajnirani karavan označava i dolazak električnog modela i5, koji posjeduje bateriju kapaciteta 81,2 kWh. U modelu i5 eDrive40 Touring, elektromotor postavljen na zadnjoj osovini razvija 340 KS i 430 Nm obrtnog momenta. Automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,1 sekundu, dok domet iznosi 560 kilometara prema WLTP ciklusu. Oni koji traže bolje performanse mogu izabrati i6 M60 xDrive Touring s dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka, koji isporučuju 601 KS i 820 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje do 100 km/h potrebno je 3,9 sekundi, dok maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 230 km/h. S jednim punjenjem baterije ovaj model može preći najviše 506 kilometara. Što se tiče punjenja, moguće je koristiti AC punjač snage 11 i 22 kW, a podržano je i DC brzo punjenje snage do 205 kW.

 

 

U slučaju konvencionalnog modela, u ponudi će biti nekoliko opcija blagog hibridnog pogona, uključujući 2,0-litarski četverocilindarski motor s turbopunjačem koji razvija 197 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Ovaj agregat biće uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem. Takođe će biti moguće dobiti opcioni pogon na sva četiri točka, a ostale opcije koje će biti dostupne ovog ljeta uključuju 6-cilindarski dizelski motor, kao i dvije varijante s najnovijim plug-in hibridnim pogonom.
 

Datum objave: 07/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook