Naslovna > Automobili > Jaguar > I-Pace > Novi veliki električni SUV

Jaguar J-Pace

Novi veliki električni SUV

Jaguar je već uveliko u fazi razvijanja novog, potpuno električnog SUV-a, koji će činiti vrh ponude i predstavljaće alternativu Porsche Cayenneu…

Jaguar je trenutno u završnoj fazi razvijanja novog SUV-a, koji će se pozicionirati iznad I-Pacea, zvaće se J-Pace i biće direktan konkurent Teslinom Model X-u. Nedavna promjena u upravi dovela je Theirry Bollorea na čelo kompanije, a čini se da će novi šef maksimalno okrenuti brend ka električnom putu. Još uvijek nema mnogo detalja o novom modelu, ali se očekuje da će biti postavljen na MLA arhitekturi koja će poslužiti kao osnova i sljedećoj generaciji Jaguara XJ i Range Rovera. Pomenuta platforma projektovana je da podrži benzin i dizel, plug-in hibride i potpuno električnu energiju, ali J-Pace će isključivo dolaziti kao električno vozilo.

 

 


Proizvodnja J-Pacea odvijaće se u Castle Bromwich pogonu, koji je dio JLR-ove investicije od jedne milijarde u okviru koje je fokus na proizvodnji električnih automobila. Da bi bio konkurentan Teslinom Model X-u, J-Pace će morati da ostvari maksimalni domet od 480 km. Pogon će najvjerovatnije biti na sva četiri točka, dok će baterije ići do 100 kWh, koliko MLA platforma maksimalno podržava. Iako će J-Pace sjediti na vrhu linije britanske kompanije, šef dizajna Jaguara Julian Thompson takođe želi posvetiti pažnju i manjim automobilima. ,,Volio bih da radim i manje automobile. Prateći sve ono što se dešava širom svijeta, volio bih da radim na manjim, efikasnim vozilima koji sadrže urođene vrijednosti Jaguara poput fantastičnih enterijera i sjajnog osjećaja u vožnji.

Datum objave: 21/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook