Naslovna > Tehnika > Novi volan za autonomna vozila

Autonomni automobili

Novi volan za autonomna vozila

Najveći svjetski proizvođač volana na svijetu, japanski JTEKT, već radi na razvoju potpuno novog sistema upravljanja za autonomna vozila.

Japanska kompanija JTEKT isporučuje volane za velik broj proizvođača automobila. Treba znati da je svaki četvrti volan na svijetu došao upravo iz pogona JTEKT-a. Predsjednik kompanije, Tetsuo Agata, je rekao da se već uveliko razvija o potpuno novom volanu, ili bolje rečeno komandama, koje će biti namjenski projektovane za autonomne automobile.

 


Okosnicu svega predstavljati će te tehnologija ''steer-by-wire'' koja je odavno primjenu našla u avio industriji. Isti se sistem uveliko testira i na sistemu za kočenje. U principu radi se o tehnologiji koja ne zahtijeva mehaničku vezu. Tako će i novi volan zapravo biti klasični yostick dok će za izvršne komande na mehaničkom sklopu, u ovom slučaju letvi volana, biti zaduženi elektromotori.
Inženjeri zaduženi za automatiku već rade na posebnim softverima i hardverima jer bez dobrog usaglašavanja mehaničkih elektroničkih komponenti nema ništa.
Prema prvim predviđanjima ovakav će volan biti spreman za serijsku upotrebu već 2020. godine kada se i očekuje prvi veći val autonomnih vozila...

 

Datum objave: 27/02/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook