Naslovna > Automobili > Volvo > V40 > Novi Volvo V40

Priča o dizajnu

Novi Volvo V40

Novi Volvo V40 u premium kompaktnu klasu ulazi luksuznim izgledom i premium osjećajem koji naglašava auru kompaktnog automobila sa sadržajem i karakteristikama velikog automobila.

Klasični poklopac motora u obliku slova V dodatno je naglašen izražajnim linijama. Visokosjajna maska hladnjaka je niska i široka, kako bi se stvorio sportski, prizeman nastup. Donji otvor je oivičen izvajanim bokovima, koji ne samo da odaju snažan karakter, već imaju i aerodinamičku ulogu, dok glavna svjetla dizajnirana u obliku oštrice stvaraju atraktivan i prepoznatljiv noćni nastup.

 

Široka linija ramena proteže se od prednjih svjetala, kako bi se naglasila rastuća linija. Dolaskom do kraja stražnjih vrata, odnosno do njihove kvake, ta linija se naglo izdiže prema gore, što je detalj kojim se evocira uspomena na legendardni P1800. Odatle se linija produžava sve do masivnih stražnjih svjetala u obliku bumeranga.Krovna silueta također doprinosi impresiji da je automobil nagnut prema naprijed i spreman za polijetanje. Stražnji dio krase izvajane mišićave linije, kako bi se dobio atletski izgled. Specifičan dizajn stražnjih svjetala je također dio Volvo tradicije. Postavljena su visoko i prate bočnu liniju. Šestougaoni poklopac prtljažnika, prvi put predstavljen na modelu C30 također je tipičan Volvo element, inspirisan modelom P1800 ES.

 

Vanjski stajling paket
Kupci mogu dodatno personalizirati automobil dodatnim stajling paketom, koji stvara ekskluzivnu sportsku auru, te poboljšava aerodinamičnu efikasnost. Taj paket uključuje deflektore zraka, dvobojni stražnji difuzor, ukrasne trake, kao i veće pravougaone hromirane završetke izduvnog sistema. Moguće je izabrati još i krovni spojler i atraktivne 18-inčne felge.

Tehnologija svjetala
Popularne LE diode (Light Emitting Diodes) daju automobilu individualan stil i visokotehnološki izgled. LED svjetla se koriste na prednjim pozicijskim svjetlima, pokazivačima pravca u retrovizorima, stražnjim pozicijskim svjetlima, osvjetljenju stražnje registarske tablice, na trećem kočionom svjetlu i dnevnim svjetlima.Integrisani LED indikatori u retrovizorima nude bolju vidljivost, a istovremeno automobilu daju moderan izgled. Retrovizori se mogu automatski sklopiti prilikom zaključavanja vozila, a tu je i opcija automatskog spuštanja stakla prema dole, kako bi se olakšalo parkiranje.
 

 

Panorama stakleni krov
Novi Volvo V40 opcijski nudi fiksni panorama stakleni krov, koji je proteže od  vjetrobrana do naslona stražnjih svjetala. Panorama krov poboljšava osjećaj prostranosti. Zatamnjen je i dizajniran da smanji infracrveno zračenje, a tu je i električno pokretana platnena zavjesa.Enterijer novog Volva V40, dizajniran je sa snažnim naglaskom na ergonomiju, udobnost i poboljšanje iskustva vožnje. Široka instrument tabla, uparena sa fluidinim dizajnom obloga vrata, stvaraju osjećaj boravka u mnogo većem automobilu. Čitav je enterijer osmišljen da vozaču i putnicima ponudi prostranu i relaksirajuću atmosferu u istinskom skandinavskom maniru. Izbor materijala i boja unaprijeđuje osjećaj luksuza i vrhunske kvalitete izrade.
 

 

Sjedišta sa udobnom bočnom potporom
Ergonomija i udobnost su ključni elementi Volvo sjedišta. Pored prednjih sjedišta i stražnja bočna sjedišta su ergonomski oblikovana. Preklopivi nosači za čaše, integrisani u naslon srednjeg sjedišta su pametan dodatak koji ne utiče na udobnost putnika koji koristi sjedište. Električno grijanje je dostupno kako na prednjim, tako i na stražnjim sjedištima. Enterijer je dostupan u tri boje; ugalj, ugalj/plava ili espresso/plava. Kožna sjedišta su dostupna u novoj Azure plavoj boji. Svi upotrebljeni materijali zadovoljavaju Oeko-Tex Standard 100, a kožne površine ne sadrže hrom. Sve to preporučuje i švedska organizacija za astmu i alergiju.

Tanka, plutajuća centralna konzola
Novi Volvo V40 krasi prepoznatljiva ultratanka centralna konzola, sada dodatno izvajana, te oivičena hromom, koji se proteže preko instrument table i otvora za zrak na vrata. Standardno je obojena u boju uglja, a opcijski može biti obojena u boju drveta, grafita ili uzorak teniskog terena. Zanimljiv detalj je i unutrašnji retrovizor bez okvira, čiji je dizajn inspirisan pametnim telefonima.

Pametno skladištenje
Ispod naslona za ruke nalazi se pretinac za CD nosače zvuka i ostale sitnice, u kojem se nalaze i USB, iPod i AUX konektori. Naslon se može uzdužno podešavati, a ispred njega se na centralnoj konzoli nalaze držači za čaše, te 12V utičnica. Hlađeni pretinac ispred suvozača uključuje i prostor za čaše ili boce. Tu su i pretinci ispod instrument table, držač za naočale iznad vozačevih vrata, te specifični pretinci na vanjskoj strani prednjih sjedišta. Još jedan pametan detalj je i specijalni odjeljak za strugalicu za led sa odvodom.Ambijentalno osvjetljenje dizajnirano je da ponudi osjećaj boravka u pozorištu. LED lampe osvjetljavaju strateške dijelove unutrašnjosti. Vozač može odabrati crveno ili plavo osvjetljenje koje se adaptira u skladu sa temperaturom kabine, ili odabrati između sedam različitih opcija osvjetljenja. Svjetla za čitanje se mogu zatamniti. Ručica automatskog ili manuelnog mjenjača je također osvjetljena, a tu su i LED lampe u pretincima u vratima.
 

 

Prtljažnik u dva nivoa
Dvodijelni 40/60 naslon stražnjih svjetala, može se jednostavno preklopiti prilikom potrebe prevoza dugačkih predmeta, a tu je i praktična mrežica, te kukice za kese. Mekana sigurnosna mreža ili njena čelična varijanta su opcija. Volvo V40 može biti opremljen dodatnim podom u prtljažniku, čime se dobija ravna podloga kada su sjedišta preklopljena. Suvozačevo sjedište se također može preklopiti i stvoriti prostor za izuzetno dugačke predmete. U dodatnoj opremi se nalazi i organizator tereta koji osigurava manje predmete. Još jedan praktičan detalj je samozatvarajući otvor rezervoara, koji ne zahtijeva poklopac.

Datum objave: 10/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook