Naslovna > Vijesti > Novi zajednički odjel za nabavku i proizvodnju

Volvo

Novi zajednički odjel za nabavku i proizvodnju

Novi će odjel biti odgovoran za optimizaciju vrijednosnog lanca, od dobavljača preko proizvodnje i logistike do gotovog proizvoda...

Volvo Car Group (Volvo automobili) će oformiti novi globalno fokusiran odjel za nabavku i proizvodnju, kako bi se smanjili kompleksnost i troškovi poslovanja. Nova organizacija će stvoriti i jasnije upravljanje, osiguranu kvalitetu i bolju kontrolu troškova. Novim će odjelom upravljati Lars Wrebo, aktuelni stariji potpredsjednik odjela za proizvodnju.

 

„Ova je promjena dio naših pokušaja da smanjimo kompleksnost poslovanja. Moramo ojačati suštinske procese unutar kompanije, te istovremeno nastojati smanjiti birokratiju. Lars Wrebo će imati centralnu ulogu kroz svoju funkciju, koja je prirodan dodatak postojećeg odjela za istraživanje, razvoj i proizvodnu strategiju“ - izjavio je Hakan Samuelsson, predsjednik kompanije Volvo Cars.

 

Novi će odjel biti odgovoran za optimizaciju vrijednosnog lanca, od dobavljača preko proizvodnje i logistike do gotovog proizvoda.

 

Lars Wrebo ima preko 25 godina iskustva u automobilskoj industriji. Veći dio svoje karijere proveo je u kompanijama Scania i MAN, a u Volvo je stigao 1.aprila 2012. godine. Na prethodnim radnim pozicijama je bio odgovoran za čitav proizvodni proces, od izbora materijala do gotovog proizvoda, te pritom naglašavao važnost dobavljača u proizvodnom procesu.

 

„Od vitalnog značaja za budućnost će biti kontrola naših dobavljača. Veliki potencijal smanjenja proizvodnih viškova je u integrisanom procesu rada“ - tvrdi Lars Wrebo.

 

U skladu sa novom organizacijskom promjenom, Axel Maschka, stariji potpredsjednik odjela za nabavku će napustiti Volvo.

 

„Iskoristio bih ovu priliku i zahvalio Alexu Maschki, koji nas napušta. Maschka je bio veoma važan dio stvaranja novog odjela, te je osmislio strateške poteze za poboljšanje i smanjenje troška. On je također bio i pokretač nekoliko zajedničkih projekata kompanija Geely i Volvo„ - kaže Hakan Samuelsson.

 

Nova jedinica će biti operativna od 1. jula 2013. godine.

Datum objave: 28/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook