Naslovna > Automobili > Audi > A3 > Od sada i hibridna varijanta

Audi A3 40 TFSI e

Od sada i hibridna varijanta

Audi je objavio detalje za novu plug-in hibridnu verziju A3 Sportback koja je od sad dostupna na tržištu...

Novi Audi A3 40 TFSI e dijeli zajednički plug-in hibridni pogonski sklop sa modelima VW Golf i Škoda Superb. Radi se o 1,4-litarskom benzinskom agregatu uparenim sa električnim motorom, koji zajedno isporučuju 204 KS, što ga čini najsnažnijim pogonskim sklopom u trenutnoj A3 liniji, sa izuzetkom S3 varijante. Benzinske i električne jedinice proizvode maksimalni obrtni moment od 250 i 330 Nm. Iako obe jedinice svoj vrhunac dostižu na različitim tačkama, ukupan kombinovani obrtni moment iznosi 350 Nm. Snaga se prenosi na prednju osovinu preko šestostepenog automatskog mjenjača dvostrukog sistema kvačila.

 

 

 

A3 40 TFSI e postiže ubrzanje od nule do 100 km/h za 7,6 sekundi, što je za 0,8 sekundi brže od A3 35 TFSI konvencionalnog benzinca od 150 KS. Paket baterija od 13 kWh obećava domet od približno 65 kilometara sa jednim punjenjem. Automobil se prema zadatim parametrima pokreće u električnom režimu rada, a tom trenutku može razviti maksimalnu brzinu od 140 km/h. Takođe, kočiona sila prilikom usporavanja se koristi za proizvodnju energije koja se skladišti u bateriju. Kada je vozilo parkirano, baterija se može puniti uz pomoć Type 2 punjača. Od nule do punog kapaciteta punjenje traje četiri sata, a vozači koji koriste aplikaciju myAudi mogu određivati vrijeme punjenja kako bi maksimalno iskoristili jeftinije tarife električne energije.

 

 

 

Potreba za smještanjem rezervoara za gorivo i hibridne tehnologije ugrozila je praktičnost. Prtljažni prostor se smanjio sa stadnardnih 380 litara zapremine na 280 litara. Sa preklopljenim zadnjim sjedištima taj prostor se povećava na ukupno 1100 litara. A3 Sportback 40 TFSI e će se nuditi u dva nivoa opreme. Sportski modeli dobijaju 17-inčne aluminijumske naplatke , LED svjetla, dvozonsku kontrolu klime, kožna sjedišta i sigurnosne sisteme kao što su kočenje u slučaju nužde, upozorenje o napuštanju trake i pomoć pri skretanju.

 

S-Line modeli dobijaju 18-inčne aluminijumske naplatke, ali pošto ove dimenzije blago uvećavaju emisiju CO2, Audi nudi manje 17-inčne kao besplatnu opciju. ostali dodaci uključuju LED zadnja svjetla sa indikatorima za pomijeranje, zatamnjena zadnja stakla, prednja sportska sjedišta sa kontrastnim šavovima i različite unutrašnje obloge.

 

Knjiga narudžbi je odtvorena od ove sedmice, a početna cijena se kreće od 36.270 eura....

Datum objave: 30/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook