Naslovna > Vijesti > Ofanziva u polju električnih automobila

Nio ET5

Ofanziva u polju električnih automobila

Trenutno malo poznati proizvođač električnih vozila iz Kine predstavio je novi model Nio ET5 za kojeg tvrde da posjeduje autonomiju kretanja oa 1000 kilometara...

Električna limuzina peti je model kojeg je predstavila kineska kompanija, a namijenjena je prije svega za tržišta Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. S obzirom na performanse, kvalitet i luksuzni dizajn novi ET5 dobiće zadatak da nadjača Teslin Model 3, koji trenutno važi za jedan od najatraktivnijih električnih automobila na tržištu. Ono sa čim na prvi pogled novi Nio ET5 plijeni pažnju je snažan električni pogonski sklop, te baterija velikog kapaciteta koja omogućava veliki domet u okviru jednog punjenja.

 

 

 

 

 


Pogonski sklop sastoji se od dva elektromotora, a ukupna snaga iznosi 490 KS, uz obrtni momenat od 700 Nm. Ova snaga omogućava da od 0 do 100 km/h ET5 stigne za svega 4,3 sekunde, a s visoko učinkovitim električnim pogonom nove generacije bez dodatnog punjenja može prevaliti 550 km  sa baterijom standardnog raspona od 75 kWh. Dok je u mogućnosti prelaska preko 700 km sa dugom baterijom od 100 kWh, te preko 1000 km sa 150 kWh Ultralong Range baterijom. Ovaj model na domaćem tržištu u Kini biće dostupan već početkom 2022. godine, a početna cijena koštaće oko 45.000 eura, dok će u Evropu doći u određenom periodu krajem naredne godine. Plan kineske kompanije je da do 2025. godine razvije globalnu mrežu prodaje sa predstavništvima u 25 zemalja širom svijeta.

Datum objave: 24/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook