Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Okršaj najboljih freerunnera svijeta u Grčkoj

Red Bull

Okršaj najboljih freerunnera svijeta u Grčkoj

Takmičenje Red Bull Art of Motion se 2021. godine vraća sa najboljim svjetskim freerunnerima. Oni će se 10. jula u Pireju okušati na nesvakidašnjoj „stazi“ koja će voditi preko tradicionalnih jedrilica...

Poklonike freerunninga, odnosno trčanja slobodnim stilom, obradovala je vijest da se vraća najinovativnije svjetsko takmičenje u ovom atraktivnom sportu, u kojem takmičari stazu prelaze na neuobičajen način, savladavajući prepreke i izvodeći akrobacije i trikove. Osmo „grčko“ izdanje finalnog turnira će 10. jula po prvi put biti održano u Mikrolimanu, u srcu Pireja, nakon sedam uzbudljivih evenata na Santoriniju proteklih godina. Od njegove premijere 2007. godine, u Red Bull Art of Motionu su učestvovali takmičari kao što su dvostruki šampion Dimitris Kyrsanidis (Grčka), Jason Paul (Njemačka), Pavel Petkuns (Latvija), Alexander Titarenko (Ukrajina) i Luci Romberg (SAD), koji su svojom nevjerovatnom vještinom oduševljavali sudije i fanove diljem četiri kontinenta. Pobjednici posljednjeg održanog takmičenja, 2019. godine u italijanskom gradu Matera, su Marokanac Didi Alaoui i Amerikanka Sydney Olson. Kvalifikacije su tada održavane kroz brojna regionalna takmičenja širom planete.

 

 

Ove godine kvalifikacije će biti online, a takmičari se mogu prijaviti tako što će do 20. maja snimiti video dužine 90 sekundi, u kojem će demonstrirati svoju vještinu te pokušati da impresioniraju žiri. Sudijski kriteriji uključuju izvedbu, povezanost, tehničku složenost, kreativnost i ukupan nastup. Pobjednici -po šest najboljih u otvorenoj kategoriji i kategoriji žena - osvojiće „zlatne karte“ za finalno takmičenje u Pireju. Pored 12 takmičara koji mjesto izbore kroz online kvalifikacije, poziv će dobiti troje najbolje plasiranih na Red Bull Art of Motionu 2019, kao i troje najboljih na kvalifikacijskom takmičenju uživo koje će biti otvoreno za sve zainteresovane (7. jula na trgu Alexandra u Pireju). Takmičari će potom imati priliku da svoje umijeće demonstriraju u finalu, trčeći i izvodeći akrobacije na nesvakidašnjoj stazi koja će voditi preko tradicionalnih mediteranskih jedrilica u Mikrolimanu, jednoj od prvih luka u drevnoj Atici.
 

Datum objave: 21/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook