Pivara Banjalucko
Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Otvaranje mreže superpunjača za sva električna vozila

Tesla

Otvaranje mreže superpunjača za sva električna vozila

Izvršni direktor kompanije Elon Musk, objavio je na svom Twitter nalogu kako će globalna mreža superpunjača ove kompanije, od kraja ove godine biti dostupna vozilima drugih proizvođača...

Mreža  koja se sastoji od 2500 stanica sa 25.000 jedinica za punjenje širom svijeta, od kojih se veliki broj nalazi u Evropi, trenutno je ekskluzivna samo za Tesline vozače. Juče, 20. jula, Musk je sa svojim pratiocima na Twitteru podijelio  ovu vijest, ali tačni detalji o tome kada će Tesla svoje stanice za punjenje staviti na raspolaganje drugim proizvođačima tek treba potvrditi. Takođe još nije precizirano koje će zemlje imati koristi od novog aranžmana. Otvaranje Tesline mreže za sve marke predstavljalo bi značajan poticaj za vozače drugih električnih vozila. Razlog za ovo je relativno mali broj stanica sa superpunjačima, koje su u stanju da za kratko vrijeme pune baterije, po veoma brzim stopama do 100 kW i više. 

 

 

 

 

 


Elon Musk je u svojoj objavi napisao sljedeće: „Stvorili smo vlastiti konektor, jer tada nije postojao standard, a Tesla je bio jedini proizvođač električnih automobila velikog dometa. To je jedan prilično tanak konektor za punjenje male i velike snage. To znači da našu mrežu superpunjača otvaramo za druge električne automobile, kasnije ove godine.“ Da bi kao odgovor na pitanje, da li će mreža biti otvorena za sve u određenim državama, Musk dodao: „Vremenom za sve zemlje.“ Ovaj potez mogao bi se pokazati i nepopularnim među vlasnicima Tesle, koji ekskluzivnu mrežu superpunjača vide kao ključnu prednost kupovine jednog od automobila američkog proizvođača. Tu je i pitanje cijena: određene Tesle mogu besplatno koristiti mrežu superpunjača, dok se drugima naplaćuje stopa od 32 centa po kWh, nakon što iscrpe godišnju dozvolu od 400 hiljada kilovat sati. Za sada nema informacija da li će vozači elekrtičnih vozila drugih proizvođača plaćati više nego „domaći“ vozači, niti da li će imati mogućnost jednakih brzina punjenja, do 250kW, što je na nekim modelima jednako dometu od 1000milja za sat punjenja.

Datum objave: 21/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook