Naslovna > Automobili > Opel > Mokka > Pet zvjezdica za Opel Mokku

Euro NCAP

Pet zvjezdica za Opel Mokku

Nezavisna potrošačka organizacija Euro NCAP (European New Car Assessment Program, Europski program procjene novih automobila) dodijelio je SUV-u Opel Mokki pet zvjezdica. Time je još jedan Opelov automobil dobio maksimalnu ocjenu Euro NCAP-a - Mokka se, naime, pridružuje Amperi, Astri, Corsi, Insigniji, Merivi i Zafiri kao nositeljicama pet zvjezdica programa Euro NCAP.

„Opelova je dugogodišnja tradicija da svojim kupcima nudi najviše moguće standarde sigurnosti, a Mokka na impresivan način učvršćuje našu vodeću ulogu u sigurnosnim tehnologijama. Kao i uvijek, Opel širem segmentu kupaca donosi revolucionarne tehnologije i na to smo iznimno ponosni", rekao je Opelov potpredsjednik inženjerskog odjela, Michael F. Ableson.

Pri vrhu svoje klase: detaljan prikaz Euro NCAP-ovih rezultata

Ukupno gledano Opel Mokka je postigla impresivne rezultate u svih pet kategorija sigurnosti koje se testiraju u sklopu Euro NCAP-a. Novi Opelov SUV postigao je maksimalnih 100% u kategoriji pomoćnih sigurnosnih sustava čime je postao jedan od rijetkih automobila s europskog tržišta koji je dobio tu uvjerljivu ocjenu. Euro NCAP je, primjerice, vrlo pozitivno ocijenio i Mokkinu elektroničku kontrolu stabilnosti ESP®Plus te funkciju podsjećanja na vezanje sigurnosnog pojasa kao i pomoći pri poštivanju ograničenja brzine vožnje. Sve su to standardne značajke Mokke.

U kategoriji odraslih putnika Mokka je postigla 96 od 100%. Pri postizanju tog izvrsnog rezultata pomogli su prednji i stražnji zračni jastuk te zračna zavjesa, kao i dvostruki predzatezači sigurnosnih pojaseva s graničnicima sile zatezanja. Prilagodljivi nasloni za glavu na prednjim sjedalima pomažu zaštititi putnike od trzajne ozljede vrata u slučaju udarca u stražnji dio vozila, a Mokka uz to nudi i sklopivi sustav pedala (otpuštanje pedala) za zaštitu donjeg dijela nogu vozača u slučaju frontalnog sudara.

Kad se radi o zaštiti djece putnika, Euro NCAP je komentirao sljedeće: „Mokka je osvojila maksimalan broj bodova na temelju testiranja pomoću lutke koja u dinamičkim testovima simulira trogodišnje dijete." Najviša je ocjena u toj kategoriji postignuta zahvaljujući Opelovim dječjim sigurnosnim sjedalima koja su u standardnoj opremi ako je automobil opremljen nosačima dječjeg sjedala ISOFIX na vanjskom dijelu stražnje klupe te učvršćivačima za dodatni gornji pojas.

U kategoriji sigurnosti pješaka Mokkin je odbojnik osvojio maksimalan broj bodova. Euro NCAP posebno je izdvojio njegovu „izvrsnu zaštitu nogu pješaka".

Kad govorimo o aktivnoj sigurnosti koja čak i nadilazi Euro NCAP-ove zahtjeve, Mokka nudi mnoge značajke pomoći u sigurnosti. Ovaj SUV nudi mnoge inovativne tehnologije koje pomažu vozaču izbjeći sudare kao što je druga generacija prednje kamere Opel Eye s funkcijama upozorenja u slučaju sudara, pokazivača udaljenosti spram vozila ispred, upozorenja prilikom napuštanja prometne trake i prepoznavanja prometnih znakova. Sigurnosne standarde Opel Mokke podižu i stražnja kamera te prilagodljiva prednja svjetla AFL+.

Od njenog tržišnog predstavljanja u lipnju na račun je nove Mokka pristiglo puno pohvala od medija te pozitivnih povratnih informacija od kupaca. To se najbolje vidi u više od 50 000 narudžbi, koliko ih je pristiglo od tržišnog predstavljanja. Zahvaljujući Mokki Opel je prvi njemački proizvođač koji je ušao na brzorastući segment subkompaktnih sportskih praktičnih vozila (B-segment SUV-ova). Mokka prvi put na tržište subkompaktnih SUV-ova uvodi ergonomska sjedala i integrirani nosač bicikala FlexFix.

Datum objave: 03/12/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook